Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


herfstvakantie

07-10-2008: 1,25 miljoen Nederlanders weg met de herfstvakantie

Bestemming herfstvakantie: Nederland nummer 1, Duitsland nummer 2


1,25 MILJOEN NEDERLANDERS WEG MET DE HERFSTVAKANTIE

Dit jaar zullen, net zoals vorig jaar, 1,25 miljoen Nederlanders op reis gaan tijdens de herfstvakantie. De ene helft van deze Nederlanders blijft in eigen land, de andere helft trekt over de grens. Van de buitenlandse bestemmingen is Duitsland veruit het meest populair. De meeste Nederlanders gaan in de week van 11 tot en met 19 oktober op vakantie.

700.000 vakantiegangers in eerste week
De officiële herfstvakanties zijn dit jaar in de regio's Midden en Zuid van 11 tot en met 19 oktober en in de regio Noord van 18 tot en met 26 oktober. In de eerste week gaan de meeste Nederlanders op vakantie (ruim 700.000). In de tweede week trekken zo'n 500.000 vakantiegangers erop uit. Populaire bestemmingen voor een buitenlandse vakantie zijn Duitsland (25%), België (10%) en Frankrijk (10%) en de zonbestemmingen Spanje en Turkije met elk 5%.

Bungalow en auto populair
De helft van alle binnenlandse vakanties wordt in (luxe) bungalows doorgebracht. Voor de buitenlandse vakanties is met name het hotel populair. De auto is het meest gebruikte vervoermiddel tijdens de herfstvakantie. Voor binnenlandse vakanties wordt in vrijwel alle gevallen van de auto gebruik gemaakt. Voor de buitenlandse vakanties wordt voor de helft van de vakanties met de auto gereisd en voor een derde met het vliegtuig.

Activiteiten
Uitwaaien, wandelen en fietsen zijn bij uitstek dé activiteiten tijdens de herfstvakantie in eigen land. Stedelingen trekken naar de bosgebieden, binnenlanders naar kust en strand. Ook grote exposities in grote steden zijn altijd populair. Dat geldt dit keer bijvoorbeeld voor het museum Van Gogh in Amsterdam met `125 Grote Liefdes' (van Rembrandt), Boijmans van Beuningen in Rotterdam met `Geen principes' van Charley Toorop en het Haagse Mauritshuis met `Hollandse Stadsgezichten'. Tijdens de herfstvakantie zijn er ook grote kermissen onder meer in Amsterdam, Breda en Lelystad. In Zwolle is er in de IJsselhallen een groots Lego-spektakel en verder krijgen wetenschap en techniek in het kader van de Wetenweek op 140 locaties extra aandacht.