Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB
Filerijders passen reispatroon aan

Den Haag, 2 oktober 2009

Deelnemers aan Nationale Filevrije dag gaan op donderdag 9 oktober op een andere manier naar hun werk reizen. Uit een analyse onder de eerste 15.875 deelnemers blijkt dat het merendeel afwijkt van het normale reispatroon. Zo geeft 21% aan eerder te zullen vertrekken van huis of werk. Circa 7% geeft aan later te zullen later vertrekken om de file vermijden. Het openbaar vervoer vormt voor 24% het alternatief.

De actuele stand van het aantal deelnemers is te vinden op www.filevrijedag.

De ANWB streeft er naar dat er op 9 oktober 80.000 duizend van de 800.000 filerijders mee doen door niet, zoals zij gewend zijn, met de auto in de spits te gaan rijden.

Dan gaat Nederland een dag zonder files beleven.

Inmiddels doen 121 bedrijven mee aan de Filevrije dag. Veel van deze bedrijven doen mee omdat zij eerder in hun regio een Convenant Mobiliteitsmanagement ondertekenden of willen gaan ondertekenen. Daarbij gaat het om de regio's Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven- Hertogenbosch en Arnhem-Nijmegen. Zij zullen serieus werk maken files in hun regio terug te dringen.

De Nationale Filevrije dag wordt georganiseerd door de ANWB die ter gelegenheid van haar 125 jarig bestaan haar maatschappelijke rol op het gebied van de mobiliteit wil onderstrepen. De Nationale filevrijedag is een van de activiteiten van de beweging Nederland Bereikbaar.