Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Van Bijsterveldt: 116 miljoen voor innovatie MBO

Het middelbaar beroepsonderwijs ontvangt dit jaar 116 miljoen om onder meer het competentiegericht onderwijs in te voeren. Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs vandaag bekend gemaakt. "Met deze investering kunnen ROC's en AOC's en vakscholen het competentiegericht onderwijs verder verstevigen in hun onderwijsprogramma", aldus de staatssecretaris. Een deel van deze middelen is beschikbaar gekomen (73 miljoen) uit het Fonds Economische Structuurversterking.

Meer begeleiding en praktijkvorming
Door de regeling kan het beroepsonderwijs meer investeren in beroepspraktijkvorming en in de begeleiding van studenten, zowel binnen het onderwijs als op de praktijkplek. Ook wordt met de regeling de doorstroom vmbo-mbo-hbo bevorderd. De regeling maakt een optimale samenwerking en kennisuitwisseling tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven mogelijk en draagt op die manier bij aan minder schooluitval en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt en het vervolgonderwijs.

Het beroepsonderwijs kan meer investeren in ondernemerschap in hun opleidingsaanbod. Momenteel blijkt 10% van de studenten te kiezen voor een beroepsopleiding om later een onderneming te beginnen. De staatssecretaris wil dat meer afgestudeerde MBO'ers kiezen voor het ondernemerschap.

Wens van studenten
Staatssecretaris Van Bijsterveldt komt hiermee tegemoet aan de wens van veel studenten. Dit blijkt uit de resultaten van de MBO-monitor waarin de tevredenheid van studenten over 2007 in kaart is gebracht. Onderzoeksresultaten tonen aan dat studenten meer begeleiding en betere loopbaanadvies van de school verlangen. Ook moet er meer ruimte komen voor het ondernemerschap binnen het beroepsonderwijs, aldus de studenten. De monitor wordt binnenkort gepubliceerd.

De scholen ontvangen het geld op basis van het aantal studenten.