Ingezonden persbericht

Opleiding tot jeugdarts gesubsidieerd, in Utrecht en Zwolle, nu ook in deeltijd

Amsterdam, 9 oktober 2008 - In Utrecht, op vrijdag 16 januari 2009 start de opleiding Jeugdarts bij de Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH), en op donderdag 3 september ook in Zwolle. De inschrijving is inmiddels geopend. Het Ministerie van VWS biedt een ruimere subsidieregeling waardoor meer dan honderd artsen kunnen instromen in de tweejarige beroepsopleiding. Geïnteresseerden vinden meer informatie op www.nspoh.nl/mg en www.cbog.nl of nemen contact op met het opleidingssecretariaat, telefoon 020- 5664949.

Ook in deeltijd
Veel jeugdartsen werken in deeltijd. Parttimers kunnen bij de NSPOH het cursorisch deel van de tweejarige beroepsopleiding in een driejarig programma volgen. Ook zij-instromers en aios (arts in opleiding tot specialist) met een aangepast programma kunnen meedoen. Na afronding van de eerste fase kan de jeugdarts verder met de tweede fase, gericht op beleid, wetenschappelijk onderzoek en management, om deze af te sluiten met de specialistenregistratie arts Maatschappij & Gezondheid (M&G).

Duaal en competentiegericht
Zoals alle opleidingen tot medisch specialist, hebben de opleidingen Arts M&G van de NSPOH de vorm van een duale, competentiegerichte opleiding. Dus ook de nieuwe opleiding jeugdgezondheidszorg. Dat betekent dat de arts het werk in de praktijk leert, onder begeleiding van een of meer ervaren collegae. De opleiding sluit nauw aan bij de dagelijkse praktijk van het werk.

In de opleiding krijgt de aios de kans om zijn competenties op het gebied van medisch handelen, communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliteit verder te ontwikkelen. Het deel van de opleiding dat appelleert aan sociaal-geneeskundige basiskennis - en vaardigheden volgen de jeugdartsen samen met deelnemers uit andere profielen, ter verbreding en verdieping van het vak.

Door het duale karakter past de aios de kennis en vaardigheden, die hij in het cursorisch deel verwerft, toe in het dagelijks werk, en daarmee verbetert de kwaliteit van het werk.

Samenwerking
Voor het invullen van de nieuwe opleidingsprincipes werkt de NSPOH nauw samen met de koepelorganisaties, de universiteiten, de KAMG en de AJN. Deze wetenschappelijke vereniging speelt een sleutelrol in het vormgeven van de beroepsopleiding én van de tweede-fase-opleiding tot Arts M&G.

Met de profielopleiding Jeugdarts biedt de NSPOH een compleet pakket aan eerste fase opleidingen Maatschappij & Gezondheid.