Ingezonden persbericht

BUSINESS TRAVEL MONITOR VAN AMERICAN EXPRESS:
TARIEVEN VLIEGTICKETS EN HOTELS FLUCTUEREN MET ECONOMIE

Amsterdam ­ 9 oktober 2008 ­ Als gevolg van de toename van de olieprijzen zijn de laagste prijzen van de Economy vliegtickets voor lange afstanden vanuit Europa in het eerste kwartaal gestegen. De prijsstijgingen in het 2e kwartaal zijn genivelleerd door een afname van de vraag. De prijzen van andere klassen en vluchten over korte afstanden zijn in heel Europa relatief stabiel gebleven. Dit blijkt uit de Business Travel Monitor van American Express die elk kwartaal een kwalitatief inzicht geeft in de trends en prijsontwikkelingen in de voornaamste reiscategorieën binnen de industrie in Europa, het Midden Oosten en Afrika (EMEA).

Joakim Johansson, Vice President Advisory Services voor American Express Business Travel EMEA, zegt hierover, "De omstandigheden voor luchtvaartmaatschappijen zijn in de eerste helft van het jaar steeds moeilijker geworden. In deze periode hebben 24 luchtvaartmaatschappijen faillissement aangevraagd, waarvan iets minder dan de helft in Europa. Terwijl de prijzen in de Economy class in heel Europa fluctueerden, zijn de prijzen in andere klassen over het algemeen relatief stabiel gebleven. En dit ondanks de druk in de industrie en de impact van het "open sky" beleid, waardoor op bepaalde belangrijke routes de tarieven voor Business Class tickets aanzienlijk verlaagd zijn."

"Onder de huidige economische omstandigheden is er veel vraag naar de benchmarking die de Business Travel Monitor biedt, aldus Edwin Schoenmakers, Director Commercial Card van American Express Nederland in Amsterdam. "Het is een belangrijke tool voor travel managers en inkopers, die inzicht biedt in de trends in vliegtarieven naar en hoteltarieven in de meest frequente zakelijke reisbestemmingen. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de travel managementprogramma's te beheren."

In Nederland hogere prijsklassen stabiel
In Nederland bleven in het eerste kwartaal in de hogere prijsklassen de ticketprijzen stabiel. Het laagste Economy tarief steeg met 10,4% als gevolg van de enorme prijsstijging van vluchten naar Noord Amerika (+46,6%). Ook het hoogste Economy tarief steeg, maar slechts met 4,2%. In het 2e kwartaal van 2008 daalden deze hoge Economy tarieven met 13,5%. Vooral op de lange afstandsvluchten naar Japan, Azië, de Pacific & Australië (-27,4%) en Latijns Amerika Caribbean (-37,6%). De prijzen in de hoogste Economy en laagste Business klasse zijn vergeleken met vorig jaar gedaald met 13%.
In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar was de belangrijkste verandering in Europa wederom waarneembaar in de laagste Economy tarieven, waar de tickets 10,9% goedkoper waren dan in het 2e kwartaal van 2007, maar ook de laagste Business tickets werden goedkoper (-4,3%).

Hoteltarieven stabiliseren
Na jaren van voortdurend sterk stijgende prijzen zijn de tarieven in de Europese hotelmarkt aan het stabiliseren en in veel plaatsen is de Average Daily Rate (ADR ­ de gemiddelde dagprijs) die door bedrijven worden betaald aan het dalen. Deze trend was duidelijk zichtbaar in de ADR' s in het 1e en 2e kwartaal van 2008. In Q1 vertoonden 41 van de 48 stedelijke tarieven die we monitoren een gemiddelde toename van 6,9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze trend veranderde in Q2 toen 30 van de 48 steden een daling van 3,6% te zien gaven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Nederland stegen bijvoorbeeld de tarieven in Amsterdam in het 1e kwartaal van dit jaar met 10,5% ten opzichte van het 1e kwartaal van 2007. In het 2de kwartaal daalden de prijzen met 5,8%.

Karen Penney, Vice President Business Solutions voor American Express Global Commercial Card, zegt over de ontwikkelingen in Europa: "We zien nu ook dat de Europese hotelmarkt in een nieuwe fase terechtkomt, die wordt gekenmerkt door een afname van de vraag en door lagere tarieven. Uit onze analyse blijkt dat na jaren van sterke groei de tarieven in veel belangrijke Europese steden aan het afnemen zijn." Zij voegt hieraan toe: "We zien met name dat de malaise in de financiële sector merkbaar is in de meeste Europese financiële centra, zoals Londen, Frankfurt, Parijs, Genève en Edinburgh, onder andere doordat de hoteltarieven aan het dalen zijn."



Ingezonden persbericht