Leefbaar Utrecht
Leefbaar Utrecht: tijd om knopen door te hakken

Utrecht slaagt er niet in de vele mooie plannen en beleidsvoornemens om te zetten in aansprekende daden. En dat leidt op met name de beleidsterreinen cultuur, jongeren en groenbeheer tot steeds grotere problemen. Dat is - in het kort - de kern van de bijdrage van Stadspartij Leefbaar Utrecht aan het eerste debat over de programmabegroting.

Utrechtse jongeren in toom ?

De gemeente weet nog altijd niet welke vrijetijdsvoorzieningen er in welke wijken zijn voor de Utrechtse jongeren. Het ontbreken van die gegevens blijft het onmogelijk maken om gericht te investeren in jongerenvoorzieningen. Er gaat veel geld naar het in toom houden van jongeren, er gaat veel minder geld naar sport- en spelvoorzieningen voor jongeren die helemaal niet in toom gehouden hoeven te worden.

Utrecht: Culturele Hoofdstad ?

Op het gebied van cultuur heeft de gemeente grootse ambities: Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 en voordien een grootse viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013. Leefbaar Utrecht steunt die ambities, maar maakt zich ernstige zorgen over de stand van zaken bij belangrijke culturele peilers, zoals het Muziekcentrum Vredenburg dat te weinig publiek trekt en het Centraal Museum dat nog altijd zonder directeur zit.

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Leefbaar Utrecht ziet in het leggen van verbindingen tussen de oude en de nieuwe stad, tussen jong en oud en vanuit diversiteit naar eenheid als centrale thema's bij het binnenhalen van die Culturele Hoofdstad. Door hierbij de jeugd als basis te nemen en de jeugd die verbindingen te laten maken, kan Utrecht een sterke kandidaat worden."

Utrecht: Groeien of vergroenen ?

Utrecht vergroent: er komen steeds meer jonge Utrechters bij in de categorie 0-14 jaar. Buiten de lange wachtlijsten die dit oplevert bij scholen en kinderdagverblijven, vestigt dit ook de aandacht op het tekort aan groene plekken en speelruimte in veel Utrechtse wijken. Leefbaar Utrecht maakt zich grote zorgen over de grote bouwlust van dit college, dat ten koste gaat van veel klein buurtgroen. Bewoners willen de beschikking hebben over kwalitatief hoogwaardig groen in de directe nabijheid van hun huis, daarvoor willen ze niet naar de rand van de stad gestuurd worden.

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "De slechte luchtkwaliteit maakt het noodzakelijk om een gefundeerde afweging wat er wel en wat er niet in Utrecht gebouwd moet worden. Leefbaar Utrecht wil daarom een onderzoek naar de mate waarin de woningvoorraad is afgestemd op de bevolkingssamenstelling."

Samenwerken

Bouwen, bereikbaarheid, luchtkwaliteit en behoud van een leefbare omgeving vragen om een nauwe afstemming tussen vele gemeentelijke diensten. Er gaat echter heel veel mis bij een aantal belangrijke projecten, zoals de Majellaknoop en de fly-over 24 Oktoberplein. De gemeenteraad ontkomt in de ogen van Leefbaar Utrecht niet aan een herbezinning in de aanpak van het Stationsgebied, gezien de ontwikkelingen rond de vertramming en de compartimentering van de verkeersstromen in de stad.

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Het wordt hoog tijd dat dit college belangrijke knopen doorhakt en niet verstrikt raakt in het ene na het andere onderzoek. Besturen is kiezen!"