Ingezonden persbericht

SICA: Werkweek met bouwhelm voor Cultureel Attachés
SICA organiseert CZ-bezoek, 6-10 oktober 2008

Op maandagochtend 6 oktober gaven staatssecretaris Timmermans en de Amsterdamse cultuurwethouder Gehrels het startsein voor het werkbezoek dat SICA deze week organiseert voor een twintigtal cultureel attachés (CZ-ers) van de belangrijkste ambassades van Nederland. Ieder ontving een eigen bouwhelm om later in de week culturele bouwputten zoals de Melkweg, de Stadsschouwburg, de Hermitage en het Rijksmuseum in Amsterdam te bezoeken.

De deelnemende diplomaten zijn werkzaam op ambassades in: België, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Hongarije, Indonesië, Italië, Japan, Marokko, Rusland, Tsjechië, Turkije, Spanje en Zuid-Afrika. Doel is de attachés netwerkmomenten, lezingen en discussies met het culturele veld te bieden om zo hun kennis en ervaring van de praktijk van het internationaal cultuurbeleid te verdiepen.

Wethouder Carolien Gehrels schetste het profiel van Amsterdam als internationale en nationale culturele topstad. Ze refereert aan de hoogtijdagen voor de kunsten in de 17de eeuw en de tweede Gouden Eeuw van de jaren 1885 - 1895 waarin gebouwen als het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Concertgebouw, Carré en de Stadsschouwburg verrezen. Momenteel ligt volgens Gehrels een derde Gouden Eeuw in het verschiet met de realisatie van locaties als het Muziekgebouw aan 't IJ, de Bibliotheek, De Bazel, het Filmmuseum, de Schouwburg, het vernieuwde Stedelijk, broedplaatsen, het nieuwe uitgaanscentrum Getz in Zuidoost en de Marnixtheaters. Dit is het beeld dat in het buitenland ook aanspreekt en bijdraagt aan een positieve beeldvorming van de Nederlandse cultuur.

Staatssecretaris Frans Timmermans benadrukte het belang van culturele diplomatie. En dan doelt hij niet op het strijkkwartet bij de borrel. Het culturele beleid is inmiddels een stevige hoeksteen en lange termijn investering van ons buitenland beleid. De focus voor de komende jaren ligt hierbij op architectuur, fashion en design.

Het werkbezoek voor de attachés organiseert SICA, het instituut voor internationaal cultuurbeleid, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het weekprogramma is in nauwe samenwerking met de Mondriaan Stichting, Erfgoed Nederland, Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+, Nederlands Architectuurinstituut, Theater Instituut Nederland, Muziek Centrum Nederland, Premsela, Dutch Design Fashion & Architecture en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds samengesteld. Op donderdag 9 oktober vindt de afsluiting van het bezoek plaats met een netwerkborrel met het culturele veld, na een hard hat tour door de bouwplaats van de Hermitage.

Meer over de Bezoekersprogramma's van de SICA leest u op www.sica.nl/activiteiten.