Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Utrecht, 9 oktober 2008
Jongeren onderzoeken duurzaamheid ministerie van LNV.

Het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil duurzame ontwikkeling meer onder de aandacht brengen en vindt het belangrijk jongeren hierbij te betrekken. Daarop riep het ministerie de hulp in van de Nationale Jeugdraad. Met hun project 'SQSS' onderwierpen de jongeren het ministerie aan een kritische test. Hoe duurzaam is het ministerie eigenlijk? En hoe duurzaam zijn de LNV'ers zelf? Op deze en andere vragen wilde een groep jongeren tussen de 16 en 24 jaar graag een antwoord.

In de lente van 2008 bezochten zij het Ministerie van LNV en formuleerde toen na een dag vol interviews en gesprekken een drietal adviezen. Gisteren presenteerde het ministerie wat zij met de adviezen van de jongeren heeft gedaan. De Secretaris Generaal, Andre van der Zande, gaf hierop zijn toelichting en ging met de jongeren in discussie over de resultaten. Het bezoek van de Jeugdraad is binnen het ministerie niet onopgemerkt gebleven en heeft in alle geledingen het enthousiasme over het onderwerp verder aangewakkerd. Daarmee staat het thema duurzaamheid blijvend op de agenda binnen het ministerie en worden ambtenaren aangemoedigd in hun werkomgeving werk te maken van duurzaamheid.

Over het algemeen kan worden gesteld dat het ministerie ambitieuze duurzaamheiddoelstellingen heeft geformuleerd en als gevolg daarvan de hele bedrijfsvoering onder handen neemt. Van catering tot ICT, tot CO2 compensatie van alle dienstreizen. Uiteindelijk wil het ministerie in 2012 volledig klimaatneutraal zijn.

Gerard Hoogers, bij de facilitaire afdeling verantwoordelijk voor duurzame bedrijfsvoering: "Wij hebben er voor gezorgd dat de catering inmiddels 100% duurzame producten verkoopt en 75% daarvan is biologisch. Om dat te realiseren heeft de cateraar de hele keten van toeleveranciers onder de loep genomen om aan onze vraag naar allerlei producten, bijvoorbeeld biologische melkcupjes, te kunnen voldoen. Vanwege de enorme omvang van een ministerie hebben zulke maatregelen grote gevolgen voor de hele markt, die daardoor onder druk komt te staan haar producten aan te passen."

Andre van der Zande: "Er is een cultuur aan het ontstaan waarin individuele ambtenaren zaken aan de kaak stellen en verbetering afdwingen. Het enthousiasme van de jongeren van de Jeugdraad heeft duidelijk een aanjagende rol in ons ministerie gehad. Een goed voorbeeld daarvan is de filevrije dag, waar veel van onze ambtenaren aan bij wilden dragen. Zelf heb ik ook enthousiast meegedaan."

Verder heeft bezoek van de Jeugdraad heeft het ministerie er nogmaals van overtuigd aansluiting te zoeken met de jonge doelgroep. Daarom is er het komend jaar 600.000 euro extra vrijgemaakt voor het Programma Jeugd, dat projecten gaat ontwikkelen voor jongeren. Met de door dit programma aangedragen ideeën, wil LNV de jeugd stelselmatig een plek geven in haar werk.

Over SQSS
SQSS is een project van de Nationale Jeugdraad en geeft jongeren de kans om te onderzoeken hoe duurzaam een organisatie is. Nadat in voorgaande jaren de ministeries van VROM en Buitenlandse Zaken, de provincies Zuid-Holland en Zeeland en zelfs de Tweede Kamer gescreend zijn door een groep jongeren, was dit jaar het Ministerie van LNV aan de beurt. Naast de maatregelen die LNV neemt heeft de Tweede Kamer onlangs bepaald dat hun bedrijfsvoering ook helemaal duurzaam moet worden, mede naar aanleiding van het bezoek van SQSS.

De Nationale Jeugdraad is de landelijke koepel voor jongerenorganisaties. De Jeugdraad vindt belangrijk dat jongeren tussen de 12 en 30 jaar kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij belangrijk vinden.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor de redactie,