Ingezonden persbericht

CHECKLIST RISICOBEHEERSING MOET KWETSBAARHEID MKB VERMINDEREN

Op donderdag 9 oktober 2008 presenteerden accountancy- en adviesorganisatie Grant Thornton en MKB Nederland een checklist risicobeheersing voor het mkb. Dit gebeurde tijdens het symposium 'Risicobeheersing in het mkb' in Conferentiecentrum Amstelborgh/Borchland. De checklist - de eerste in zijn soort - dient als hulpmiddel voor mkb-ondernemers om beter het hoofd te kunnen bieden aan de risico's waaraan zij blootstaan. Het invullen van de checklist moet hen meer bewust maken van het feit dat risicobeheersing essentieel is om de onderneming goed te managen en 'in control' te zijn. Bart Jonker, partner bij Grant Thornton, overhandigde het eerste exemplaar van de brochure aan Oswald Schwirtz, voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam.
Kwetsbaarheid

Afgelopen jaren werd duidelijk hoe kwetsbaar grote ondernemingen als Ahold, Enron en Worldcom zijn, wanneer zij niet (tijdig) het hoofd bieden aan de risico's waaraan zij blootstaan. Vanwege hun omvang en de impact op de maatschappij, zijn destijds instrumenten ontwikkeld om de grote ondernemingen hun risico's te laten analyseren teneinde meer 'in control' zijn. Grote beursgenoteerde bedrijven in de VS hebben sinds enkele jaren te maken met specifieke wetgeving voor hun systeem van risicobeheersing. Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen hebben inmiddels ook te maken met specifieke wet- en regelgeving, zoals de Code Tabaksblat. Echter, bij het ontwikkelen van diverse instrumenten hebben kleine en middelgrote ondernemingen geen aandacht gekregen.
Bewustwording

Bart Jonker: 'MKB-Nederland en Grant Thornton zagen hierin voldoende aanleiding om een eigen checklist uit te brengen op dit gebied, gericht op de kleine en middelgrote onderneming. Want ook mkb-ondernemingen lopen risico's waartegen zij zich moeten beschermen. Ook zij hebben instrumenten nodig om hun risico's te beheersen, teneinde te kunnen zeggen 'in control' te zijn. Het invullen van de checklist moet mkb-ondernemers meer bewust maken van de verschillende risico's. Van verduistering tot fraude en van klokkenluidersregeling tot hackerbeveiliging.'
Tijdens het symposium onder leiding van dagvoorzitter Jacob Schoenmaker (RTL Z) werd onder meer een toelichting gegeven op de checklist en werd een interactieve paneldiscussie gehouden onder deskundigen voor een publiek bestaand uit ondernemers.