Ingezonden persbericht

Effecten NiQuitin pleisters (Nicotine) op lange termijn gelijk aan Champix® (Varenicline Tartrate) bij stoppen met roken

Utrecht, datum 9 oktober - Nieuw onderzoek naar het effect bij stoppen met roken van de NiQuitin pleister (Nicotine) vergeleken met Champix tabletten (varenicline tartrate) toont aan dat er geen significante verschillen zijn in de succespercentages van de twee producten na 6 maanden en 1 jaar.1 Champix is een receptgeneesmiddel dat op voorschrift van de huisarts verkrijgbaar is. NiQuitin is vrij verkrijgbaar bij de drogisterij of apotheek.

Dezelfde effectiviteit op de lange termijn
De 'open-label' vergelijkende studie waarin mensen 52 weken zijn gevolgd is de eerste rechtstreekse vergelijking van de NiQuitin pleister met Champix. De 'open-label' opzet van de studie betekent dat de deelnemers weten welk middel ze tijdens de studie gebruiken. Het was daarom waarschijnlijk dat de deelnemers de voorkeur zouden geven aan het nieuwe middel Champix. Desondanks bleek Champix op lange termijn geen betere resultaten op te leveren dan NiQuitin.1

Therapeutische hoeveelheid nicotine eerste keus bij stoppen met roken
Therapeutisch gebruik van nicotineproducten (NRT) zoals de NiQuitin pleisters en zuigtabletten is bedoeld om rokers op een geleidelijke en veilige manier van hun behoefte aan nicotine af te helpen.2 Het is een therapie op basis van een eenvoudig stappenplan met goed onderzochte producten2, 3 die bovendien vrij - zonder recept - verkrijgbaar zijn. Vanwege het bewezen effectiviteit- en veiligheidprofiel zijn deze middelen voor dokters de eerste keus bij het voorschrijven van medicamenteuze therapie bij stoppen met roken.4

Veel rokers hebben hulp nodig om blijvend te stoppen
Roken is een van de moeilijkste verslavingen om van af te komen. De meeste rokers proberen te stoppen zonder hulp. Het blijkt echter dat slechts 3 tot 5 procent van hen op lange termijn nog steeds gestopt is.5 Het is belangrijk dat er hulpmiddelen zijn die de kans op succes van de stoppoging vergroten en dat er verschillende hulpmiddelen beschikbaar zijn zodat er voor elke stopper een product is dat bij hem past. Dat denkt ook Mignon van der Westerlaken, apotheker bij GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSK CH): "Het is prettig te weten dat therapeutisch gebruik van nicotine (NRT) op de lange termijn net zo effectief is als het op recept verkrijgbare Champix. NRT-producten zijn immers vrij verkrijgbaar. Rokers kunnen direct, op het moment dat ze besloten hebben te stoppen, beginnen met deze therapie. Ze hoeven niet eerst voor een recept naar de dokter. En ook voor de behandelaar is de uitkomst van de studie prettig. Deze kan met een gerust hart de stopper adviseren alvast een nicotinevervanger zoals NiQuitin in huis te halen, om de stap naar een rookvrij leven meteen te kunnen zetten als het moment daar is."

Over GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline (GSK) behoort tot de meest vooraanstaande, op research georiënteerde, farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de missie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen actiever te zijn, zich beter te voelen en langer te leven.

Referenties:
1. Aubin et al, Varenicline versus transdermal nicotine patch for smoking cessation. In Thorax online, 8 Feb 2008.
2. Stead LF, Perera R, BullenC,Mant D, Lancaster T. Nicotine replacement therapy for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 1. Art. No.: CD000146. DOI: 10.1002/14651858.CD000146.pub3.
3. Transdermal nicotine for smoking cessation. Six-month results from two multicenter controlled clinical trials. Transdermal Nicotine Study Group. JAMA. 1991. 266(22):3133-8.
4. Chavannes NH, Kaper J, Frijling BD, van der Laan JR, Jansen PWM, Guerrouj S, Drenthen AJM, Bax W, Wind LA. Huisarts Wet 2007:50(7):306-14.
5. Hughes JR, Keely J, Naud S. Shape of the relapse curve and long-term abstinence among untreated smokers. Addiction. 2004
Jan; 99(1):29-38.