Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht
Een miljoenen injectie is geen oplossing

Problemen Muziekcentrum - geen hellende vlak maar een zwarte piste

Tijdens het debat over gemeentelijke begroting 2009 verzocht D66 de wethouder om met een 'betonnen plan van aanpak' voor het Muziekcentrum Vredenburg te komen. "Tot onze afschuw lazen we over de tekorten bij het Muziekcentrum. Al sinds 2003 heeft D66 op de afnemende bezoekersaantallen gewezen. Nu is het hellende vlak een zwarte Bügelpiste geworden, sinds de verhuizing naar de "Rode Doos". In de bestuursrapportage wordt er achteloos van uitgegaan dat de gemeente de miljoenen wel eventjes bijpast. Het is echt een schrijnend contrast tussen díe achteloosheid van de gemeente enerzijds en de toestand van noodlijdende cultuurgezelschappen in Utrecht!" vindt de fractievoorzitter Gerda Oskam. Het zonder meer subsidiëren van het Muziekcentrum Vredenburg als bodemloze put is niet acceptabel voor D66.

Waarom niet?

Oskam: "Papa Utrecht geeft 2,7 miljoen aan het Muziekpaleis. SJU krijgt via suikeroom Het Rijk nog een paar ton. En dat wordt dan een ménage a trois met het rijke neefje Tivoli. Dat is geen goede start voor het nieuwe Muziekpaleis."

Voor D66 is de aangekondigde stap om de problemen in het Muziekcentrum te analyseren een stap vooruit. Dit is echter nog niet voldoende! D66 wil het geld alleen bijlappen als er bij de komende Voorjaarsnota een betonnen plan van aanpak ligt voor een gezonde begroting voor de laatste jaren van het Muziekcentrum. "En, leg uw oor eens te luisteren bij een cultureel ondernemer als de nieuwe directeur van EKKO, die met De Beschaving uitstekend werk heeft verricht," vervolgt Oskam.

Bijlage: D66 bijdrage Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2009 in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 9 oktober 2008, Utrecht

Noot voor de redactie,