Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: 9 oktober 2008

uitreiking Pieter Zeemanprijs in het teken van het vak Natuurkunde

Donderdag 9 oktober staat het middelbaar onderwijs op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee in het teken van het vak Natuurkunde en vinden enkele bijzondere evenementen plaats. Het natuurkundeonderwijs heeft net als andere exacte vakken een impuls nodig, zo hoorde men in onderwijsland al enkele jaren geleden. Dat leidde in 2004 tot het in ere herstellen van de Pieter Zeemanprijs. Deze tweejaarlijkse prijs zal op de natuurkundedag voor de derde keer worden uitgereikt evenals de jaarlijkse Gouden Pieter. 's Middags vindt de uitreiking plaats van deze prijzen. 's Morgens worden op de school natuurkunde- workshops verzorgd door studenten van de Universiteit Leiden en zal op één van de grasvelden rond de school een spectaculaire demonstratie worden gegeven van de beroemde proef met de Maagdenburger halve bollen. Voor de proef zullen tussen 12.00 uur en 13.00 uur acht Zeeuwse trekpaarden worden ingezet, die onder leiding van Dr. Tröger van de Universiteit van Maagdenburg met bollen uit het Otto von Guericke Museum de proef zullen uitvoeren.

Winnaar Pieter Zeemanprijs bekend
Donderdag 9 oktober 14.00 uur wordt in Pontes Pieter Zeeman (Schouwen-Duiveland) de Pieter Zeemanprijs uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de Pontes Pieter Zeeman Middelbare school in Zierikzee. De prijs, groot 2.500,- wordt beschikb aar gesteld door de Stichting Pieter Zeemanfonds. Deze prijs wordt toegekend en uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met de Pontes Scholengroep, locatie Pieter Zeeman, Zierikzee en met de gemeente Schouwen- Duiveland.

De jury heeft besloten dat Reinier de Adelhart Toorop de winnaar is van de Pieter Zeemanprijs 2008.

Deze aanvankelijk vijfjaarlijkse Zeemanprijs werd in 1953 in het leven geroepen en voor het eerst uitgereikt in 1960. In 1965 vond de tweede uitreiking plaats en dat was voorlopig ook de laatste. In 2004 is de prijs voor het eerst weer uitgereikt en daarmee is de tweejaarlijkse Zeemanprijs in ere hersteld.
Deze uitreiking vindt dit jaar plaats in Zierikzee, de plaats waar de wereldbekende natuurwetenschapper, Pieter Zeeman, de middelbare school bezocht. In 1902 ontving hij voor zijn wetenschappelijke prestaties, beter bekend als het Zeeman-effect, de Nobelprijs voor natuurkunde.

Tevens uitreiking "Gouden Pieter"
Tijdens de bijeenkomst van 9 oktober wordt naast de Pieter Zeemanprijs ook de Gouden Pieter uitgereikt. Deze prijs zal worden uitgereikt aan de leerling met in het schooljaar 2007/2008 het beste natuurkunde-(profiel)werkstuk van de Pontes Scholengroep, locatie Pieter Zeeman in Zierikzee.

De jury heeft besloten dat de Gouden Pieter zal worden uitgereikt aan (inmiddels voormalig) leerling uit 6 vwo: Jens Hoeijmakers.

Woordvoering:
Pontes Scholengroep Locatie Pieter Zeeman: G. Timmermans 0111-415751

Gemeente Schouwen-Duiveland: Wethouder R. van der Wekken 0111-452181


---- --