Lezing en debat 'Modes of Secularism: the emergence of a new Turkey?'

01/10/2008 09:04

Stichting Turkije Instituut

Op donderdag 9 oktober houdt Hakan Yavuz, als hoogleraar verbonden aan het Middle East Centre van de University of Utah (VS), een lezing getiteld 'Modes of Secularism'. Yavuz zal ingaan op de veranderende verhouding tussen religie en politiek in Turkije en de manier waarop de huidige regeringspartij AKP invulling geeft aan het secularisme in de Turkse context.

Na de lezing volgt een debat met Umut Azak (Institut für Islamwissenschaft, Freie Universität Berlin) en Andrew Finkel (journalist, Istanbul). De avond wordt voorgezeten door prof. dr. Martin van Bruinessen (Universiteit van Utrecht/ISIM).

Sinds de religieus-conservatieve AKP in 2002 aan de macht kwam, is het debat over de verhouding tussen secularisme en islam in Turkije in alle hevigheid opgelaaid. De controle die de seculiere staatselite van oudsher uitoefent op de invloed van religie in de Turkse samenleving, staat ter discussie nu een opkomende religieuze middenklasse de ruimte voor haar eigen levensstijl opeist. De uitkomst van dit conflict hangt af van de manier waarop de Turkse democratie in staat zal zijn een compromis te sluiten tussen politiek en religie, aldus Yavuz.

Hakan Yavuz is hoogleraar aan het Middle East Centre van de University of Utah (VS)en auteur van onder meer 'Islamic political identity in Turkey' (Oxford 2003).

Locatie: Berlage Zaal, Beurs van Berlage, ingang Beursplein 2 te Amsterdam.

Aanvangstijd: 19.30uur. Voertaal is Engels!

Deze avond wordt georganiseerd door het Turkije Instituut en het International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM), i.s.m. Stichting Nederland-Turkije.





http://www.turkije-instituut.nl