Gemeente Rotterdam

Het is woensdag 9 oktober weer: FIETSWRAKKENDAG. Roteb en Stadstoezicht verwachten op die dag weer honderden fietswrakken te kunnen verwijderen.

NAJAARSOPRUIMING FIETSWRAKKEN

Tijdens de gemeentelijke zomeropruiming op 12 juni van dit jaar zijn ruim 900 fietswrakken van straat gehaald. Daarna heeft Stadstoezicht samen met Roteb nog eens honderden fietswrakken verwijderd. Hoewel Stadstoezicht dit jaar al ruim 3500 fietswrakken heeft laten verwijderen, is het donderdag 9 oktober weer: FIETSWRAKKENDAG. Roteb en Stadstoezicht verwachten op die dag weer honderden fietswrakken te kunnen meenemen. Medewerkers van Stadstoezicht plakken sinds eind september op ieder fietswrak een sticker, zo is de eigenaar van de fiets gewaarschuwd. Staat het wrak op donderdag 9 oktober er nog, dan voert Roteb de fiets af.

Najaarsopruiming
Met de 'najaarsopruiming' laat Stadstoezicht samen met Roteb zien dat de fietswrakkendag van 12 juni jl. niet een eenmalige actie is geweest. Het is een serieus probleem dat permanent de aandacht heeft.
Op donderdag 9 oktober gaan verschillende medewerkers van Roteb samen met Stadstoezicht om 09.00 uur op pad om de fietswrakken te verwijderen. Alle fietswrakken met een waarschuwingssticker van Stadstoezicht worden op de actiedag verwijderd. s Middags rond 16.00 uur wordt de oogst aan fietswrakken verzameld bij Roteb. Stadstoezicht rekent weer op honderden fietswrakken.

www.watiseenfietswrak.nl
Het is niet voor iedereen altijd even duidelijk wat een fietswrak is. Voor veel mensen die zich aan rommelig geparkeerde fietsen ergeren is een fiets al gauw een wrak. Maar de mensen van Stadstoezicht moeten zich houden aan de Algemeen Plaatselijk Verordening (APV). Daar staat wanneer een fiets een wrak is. Op de website www.watiseenfietswrak.nl is in woord en beeld duidelijk gemaakt wat een fietswrak is.

Melding fietswrak
Niet alleen de mensen van Stadstoezicht letten op de fietswrakken, iedereen kan dat doen. Fietswrakken kunnen gemeld worden bij het gratis telefoonnummer van de gemeente Rotterdam, 0800-1545. Als een fietswrak met een waarschuwingssticker toch langer dan een week blijft staan, kan gelijk Stadstoezicht worden gewaarschuwd door 0800-1545 te bellen. Zo werken bewoners en gemeente samen om stad fietswrakkenvrij te houden.

Recycling
De eigenaar van een fietswrak heeft nog twee weken de tijd om zijn fiets bij Roteb op te halen. Wordt een wrak niet opgehaald, dan gaat de fiets niet verloren. De Roteb maakt dan met de onderdelen van de fietswrakken weer bruikbare fietsen. Deze rijwielen worden voor redelijke prijzen verkocht in de Piekfijnwinkels.

Fietswrakkendag op You Tube
Van de fietswrakkendag van 12 juni jl. is een impressie te zien op You Tube,