PERSBERICHT Schiphol-Rijk, 7 oktober 2008

Macaw: een filevrij Nederland hoeft geen utopie te zijn

Nieuwe manier van werken vraagt om verandering bedrijfscultuur

Op 9 oktober 2008 zou de Nederlandse automobilist getuige kunnen zijn van een uniek schouwspel. De wegen vrij van files, een utopie? Nee, een filevrij Nederland hoeft geen droom te zijn, of af te hangen van een speciale dag. De mogelijkheid om te werken waar je wilt, kan al bijdragen aan minder files. Maar bij veel bedrijven is dit nog altijd niet mogelijk. Vaak beschikken organisaties niet over de juiste middelen en hebben ze ook het vertrouwen nog niet. De technologie is echter al beschikbaar, nu de cultuuromslag bij het management en de medewerkers nog. Anders blijft bijvoorbeeld thuiswerken - en daarmee filevrije wegen - een utopie. Dat het ook anders kan, laat Macaw zien in een video op www.macaw.nl.

Dit jaar veroorzaken de files op de Nederlandse wegen naar schatting zo n 700 miljoen euro aan economische schade. Deze files zijn voornamelijk het gevolg van de massale verplaatsing van werknemers naar hun werk en weer terug naar huis. We willen misschien de files wel vermijden, maar we doen het meestal niet. Of we laten de files ons levensritme bepalen, zodat we bijvoorbeeld extra vroeg opstaan om maar voor de drukte uit naar kantoor te kunnen rijden.

Het kan echter ook anders. De technologie van vandaag maakt een nieuwe manier van werken mogelijk. Met oplossingen om op afstand - bijvoorbeeld thuis - te werken alsof je op kantoor zit, waarbij er eigenlijk geen verschil meer is tussen thuiswerken en op kantoor werken. En dat geldt zelfs voor overleg en vergaderingen. Een normale dag zonder eindeloze files op de wegen zou dan ook geen utopie meer hoeven zijn.

In navolging van de landelijke enquête op www.filevrijedag.nl, waarin mensen wordt gevraagd hoe zij op 9 oktober de files denken te mijden, heeft Macaw dezelfde vraag gesteld aan haar medewerkers. Van de 83 respondenten geeft 7% aan eerder naar het werk te vertrekken, terwijl 13% zegt juist later naar het werk te gaan. 11% kiest ervoor om met het openbaar vervoer te reizen. De grote meerderheid (42%) kiest er echter voor om (eerst) thuis te werken. En 19% wil op een andere manier slim met mobiliteit omgaan, bijvoorbeeld door op fiets of de motor te reizen. 7% meldt niet aan de filevrije dag mee te kunnen of willen doen.

Oplossingen vragen om een andere bedrijfscultuur

Macaw gebruikt en biedt diverse slimme oplossingen waarmee organisaties hun medewerkers in staat kunnen stellen om thuis te werken alsof ze op kantoor zitten. Dat gaat veel verder dan alleen toegang tot bedrijfsinformatie en e-mail, het gaat ook om directe telefoon- en videocommunicatie voor overleg en vergaderen. Zo kunnen ook medewerkers thuis achter hun PC zitten en met elkaar vergaderen alsof ze fysiek aanwezig zijn. Dit vraagt echter wel om een andere bedrijfscultuur die medewerkers de ruimte geeft. Waar de focus ligt op concrete resultaten, met mogelijkheden voor live interactie, zo nodig 24 uur per dag. Efficiënt, veilig en betrouwbaar.

Flexibel en snel

Het volgende praktijkgeval is een goed voorbeeld van hoe je flexibel en snel bijvoorbeeld een online meeting opzet. Onder tijdsdruk wilde een klant graag snel overleggen met mensen van Microsoft Nederland en van Macaw. Een medewerker van Macaw, die thuis aan het werk was, heeft daarvoor een conference call opgezet. De medewerkster van Microsoft zat in de auto vanaf het kinderdagverblijf waar ze haar zoontje had weggebracht. Ook de klant zat in de auto, onderweg vanuit Roermond naar Utrecht. Tijdens het gesprek bleek vervolgens dat er nog een medewerker van Macaw nodig was en die daarop naadloos is bijgeschakeld. Deze laatste heeft ook een Microsoft Excel-sheet gedeeld met de andere deelnemers, die direct zichtbaar was voor de mensen die achter de computer zaten. De mensen in de auto zijn telefonisch bijgepraat over de inhoud. Het is moeilijk te bepalen hoeveel tijd hiermee exact is gewonnen, maar dat er tijd bespaard is, is zeker. De meeting is uiteindelijk in een paar uur gerealiseerd omdat niemand naar een fysieke locatie hoefde te reizen. Daarnaast kon iedereen zijn reistijd nuttig besteden.

Meer dan alleen tijd- en kostenbesparingen

Maar thuiswerken levert meer op dan tijd- en kostenbesparingen. Onderzoek heeft laten zien dat thuiswerkers tot 15% productiever zijn dan mensen die op kantoor werken. Ze worden minder vaak gestoord door telefoontjes of collega s aan hun bureau en kunnen daardoor geconcentreerder werken. Daar komt nog bij dat mensen die regelmatig thuiswerken ook op kantoor vaak efficiënter blijken te zijn, omdat ze hun tijd daar beter plannen en indelen.

In een nieuwe video laat Macaw zien hoe dit er in de praktijk uitziet en wat het allemaal oplevert. De video te bekijken op www.macaw.nl.

Over Macaw
Macaw is Nederlands grootste, uitsluitend op Microsoft gespecialiseerde IT-dienstverlener en ontwerpt en bouwt sinds 1994 complexe webapplicaties voor klanten zoals de Goudse Verzekeringen, Univé Verzekeringen, HEMA, gemeente Den Haag, Sara Lee International, Hogeschool Utrecht, Akzo Nobel en Holland Casino. Macaw richt zich hoofdzakelijk op de ontwikkeling van e-commerce sites en intranet applicaties. Naast het ontwerpen, bouwen, beheren en hosten van webapplicaties biedt Macaw ook diensten aan op het gebied van ontwikkelstraten, applicatieontwikkeling en -integratie, Business Intelligence en CRM.

c4ac15.png

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht