Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Burgemeester Van Belzen reikt boeken uit aan school

BARENDRECHT (woensdag 8 oktober 2008) - Op donderdag 9 oktober overhandigt burgemeester Van Belzen om 13.30 uur officieel de eerste exemplaren van `Meer Schetsen uit de nacht; Barend- recht 1935-1950, 15 bewogen jaren' aan een klas van de Groen van Prinstererschool. Het is van 1 tot 10 oktober kinderboekenweek. `Meer schetsen uit de nacht' is geen boek dat speciaal voor kinderen is geschreven, maar is wel van belang bij het doorgeven van de plaatselijke geschiedenis. Daarom schenkt het college van b&w alle scholen en de bibliotheken in Barendrecht een aantal exemplaren van het boek.

Burgemeester Van Belzen zegt hierover: "Barendrecht is de afgelopen jaren enorm gegroeid en veranderd. Maar we mogen nooit uit het oog verliezen hoe Barendrecht ooit was. Sterker nog: we moeten het verleden van Barendrecht juist laten zien en doorvertellen. Vastlegging van de verhalen is de essentie van het door- geven aan de huidige en de toekomstige generaties van wat er echt gebeurd is in de oorlog. (...) Er zijn steeds minder mensen die de oorlog aan den lijve hebben ondervonden, maar hun verhalen blijven. Het boek geeft een goed beeld van hoe gebeurtenissen tijdens de oorlog werden beleefd. Verreweg de meeste inwoners van het huidige Barendrecht hebben de oorlog niet meegemaakt, maar toch zijn zij er onvermijde- lijk mee verbonden. Wie onze Nederlandse samenleving wil begrijpen, moet daarom de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog kennen. Het is nu aan ons om dit aan de volgende generatie mee te geven."

Workshops
In het kader van de kinderboekenweek gaat Hans Onderwater, gemeentearchivaris en auteur van o.a. `Meer schetsen uit de nacht', een aantal keer bij de Groen van Prinstererschool langs om te vertellen hoe je een boek maakt. Op dag 1 legt Onderwater o.a. uit uit welke onderdelen een boek bestaat en wat je nodig hebt om een boek te maken. Dag 2 is de workshop, hierin gaat de kinderen katernen vouwen en een boek in elkaar zetten. De burgemeester schuift aan het begin van deze tweede workshop op 9 oktober aan voor de overhandiging van de boeken.

Meer schetsen uit de nacht
Begin jaren '80 is de heer Onderwater door toenmalige burgemeester Van Hofwegen gevraagd een boek te schrijven over Barendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit boek, `Schetsen uit de nacht', is een verhaal over het dagelijks leven in Barendrecht tijdens de Duitse bezetting. Het boek `Meer Schetsen uit de nacht; Barendrecht 1935-1950, 15 bewogen jaren' is niet zomaar een herdruk, maar een compleet nieuw boek met veel nieuwe verhalen en nieuw fotomateriaal. Het geeft een duidelijk beeld van wat de inwoners van Barendrecht voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Burgemeester Van Belzen is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit boek.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht