GroenLinks

GroenLinks wil Spoeddebat nu ook Petraueus pleit voor overleg met Taliban

9 oktober 2008

Na een Britse generaal afeglopen weekend, pleit nu ook de Amerikaanse generaal David Petraeus voor onderhandelingen met de Taliban. Nu ook de Amerikaanse baas van alle buitenlandse operaties hiervoor pleit wil GroenLinks in een spoeddebat met de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie weten of Nederland nu eindelijk ook bereid is om binnen de NAVO actief voor overleg met de Taliban te pleiten.

Afgelopen dinsdag, tijdens het vragenuur, was minister Van Middeloop in reactie op vragen van GroenLinks nog afwijzend. Hij legde de verantwoordelijkheid voor een besluit om tot onderhandelingen over te gaan volledig op het bord van de Afghaanse president Karzai. Petraeus stelde gisteren, dat de Afghaanse president Hamid Karzai Saudi-Arabië gevraagd heeft onderhandelingen met de Taliban te regelen. De generaal zei dat ook op "lokaal niveau'' in Afghanistan initiatieven worden genomen om in contact met de Taliban te komen. Alle reden om nu als Nederland deze initiatieven te steunen.

In het spoeddebat wil GroenLinks ook stil staan bij een uitgelekt rapport - in The New York Times - van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die vaststellen dat Afghanistan in een neerwaartse spiraal zit. Ze vragen zich af of de Afghaanse regering wel bekwaam genoeg is om te voorkomen dat de invloed van de Taliban in het land verder toeneemt. Ook worden er kritische kanttekeningen geplaatst bij het Amerikaanse beleid inzake Afghanistan. Ook dit rapport is een vingerwijzing dat het beter is om aan te dringen op onderhandelingen en een politieke oplossing dan te pleiten voor de inzet van een groter aantal militairen. Want de oorlog met de Taliban is militair niet te winnen.

Het was dan ook tekenend dat minister van Defensie Van Middelkoop afgelopen dinsdag stelde dat het winnen van de oorlog met de Taliban geen doel van onze aanwezigheid is. Het doel is: "het niet meer relevant maken van de Taliban". Ook dit doel lijkt met militaire middelen niet bereikt te kunnen worden, de Navo moet nu inzien dat de diplomaten de klus moeten klaren.

Femke Halsema
Isabelle Diks