Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 9 oktober 2008

Consument eist van politiek daadkrachtige aanpak van winkelcriminaliteit

Nederlandse consumenten vinden dat de politiek veel te weinig aandacht geeft aan winkelcriminaliteit. Vooral aan de huidige regels rondom winkelsurveillance in burger wordt door de consument sterk getwijfeld. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het Platform Detailhandel Nederland. Het Platform Detailhandel Nederland verwacht dat de Nederlandse politiek snel onorthodoxe maatregelen gaat nemen tegen de stijgende winkelcriminaliteit. Niet alleen winkeliers, maar ook de consumenten geven namelijk duidelijk aan dat de veiligheid van winkeliers, de winkelmedewerkers en consumenten belangrijker is dan de huidige regels rondom winkelbeveiliging zoals Nederland die nu kent. Ook vinden bijna zeven van de tien consumenten dat de overheid onvoldoende doet om de winkelcriminaliteit in Nederland aan te pakken.

Winkelsurveillance in burger
Winkeliers willen al tijden extra beveiliging inzetten om de stijgende criminaliteit tegen te gaan. Vooral winkelsurveillanten in burger worden gezien als de oplossing voor het stijgend aantal winkeldiefstallen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 95% van de Nederlandse bevolking daar geen bezwaar tegen heeft. Maar de politiek wil de huidige, beperkende regels voor winkelsurveillance in burger echter niet verruimen. Het Platform Detailhandel Nederland vindt dat onbegrijpelijk. Uit verschillende proeven blijkt, dat dergelijke beveiliging het aantal diefstallen met meer dan de helft kan reduceren.

Extra camerasystemen
Ook is het opvallend dat de consument nauwelijks bezwaar heeft tegen het inzetten van extra camerasystemen om zo de pakkans van winkeldieven, overvallers of ramkrakers te vergroten. 93% van de bevolking antwoordt daartegen geen bezwaar te hebben; 63% zou zich dan zelfs veiliger voelen tijdens het winkelen. Maar de politiek staat extra camera's vaak niet toe vanwege de privacywetgeving.

Manifestatie
Donderdag 9 oktober staat vanaf 15.30 uur in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag de manifestatie 'Winkeliers rekenen af met criminaliteit' op het programma. Tijdens de bijeenkomst wordt het rapport officieel gepresenteerd in het bijzijn van staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken).

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland. Het gaat om 120.000 winkelbedrijven die met 710.000 werknemers circa 75 mrd euro per jaar omzetten. Daarmee is de detailhandel de grootste bedrijfstak in Nederland.

Ingezonden persbericht