Verhuizen naar werklocatie in de koelkast

09/10/2008 07:40

Adapt B.V.

Werknemers gaan op safe, belangrijke beslissingen worden uitgesteld. De kredietcrisis bevriest de bereidheid van werknemers om voor de baas naar het werk te verhuizen. Zo blijkt uit een onderzoek onder de deelnemers van de website werkdichterbijhuis.nl. Vijfenvijftig procent van de ondervraagden verklaart de recente ontwikkelingen op de financiële markten bijzonder zorgwekkend te vinden en een stuk voorzichtiger te zijn bij het nemen van beslissingen ten aanzien van wonen en werk. Toch is stagnatie op de arbeidsmarkt nog niet direct te verwachten, de meerderheid van negen op de tien zegt op zoek te blijven naar een andere baan vooral als die nabij de woonplaats is te vinden. De ondervraagden van werkdichterbijhuis.nl zijn overwegend filerijders die gebruik maken van het door de website gecombineerde baanaanbod van de grote vacaturesites, wat gefilterd op onder andere de gewenste werklocaties, vervolgens wordt doorgeleverd aan de deelnemers op de site.

Liever baan in de buurt dan woning bij de baas

Opmerkelijk zijn de antwoorden op de vraag over de onlangs in het nieuws zijnde verhuisbonus van 12.500 euro. Dit bedrag is bedoeld om filerijders over de streep te trekken om te verhuizen naar de locatie van het werk om zo de woon werkafstand te verkleinen. Idee hierachter is om daarmee een bijdrage te leveren aan het beperken van de files. Verhuizen naar het werk, zo blijkt uit dit jongste onderzoek, is niet populair. Slechts twee van de meer dan vijfhonderd respondenten neemt verhuizen naar de vestigingsplaats van de werkgever momenteel nog in overweging. Het genoemde lage aantal verhuisliefhebbers onder de deelnemers van de website komt overigens overeen met de uitkomsten van een eerder onderzoek in augustus dit jaar, naar de effecten van een versoepeling van de genoemde verhuiskostenregeling.

Jobhoppen goed voor minder files

Ondanks dat een kwart van de geënqueteerden denkt dat de kredietcrisis wel gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid, is slechts acht procent onzeker over het lot van zijn eigen baan. Het goede nieuws is dat de overgrote meerderheid van de deelnemers verklaart te blijven jobhoppen en te zoeken naar een andere baan om minder in de files te staan.





http://www.werkdichterbijhuis.nl