Gemeente Leeuwarden

PERSBERICHT

Leeuwarden, 9 oktober 2008

Leerplichtambtenaren gaan extra controleren op luxeverzuim

Leerplichtambtenaren van de gemeente Leeuwarden gaan dit schooljaar op verschillende momenten gericht controleren op luxeverzuim. Luxeverzuim is ongeoorloofd schoolverzuim van leerplichtige jongeren tussen 5 en 18 jaar, in verband met vakantie van ouders of verzorgers. Vakantieverlof buiten de reguliere schoolvakanties is slechts geoorloofd in het geval het beroep van de ouders daartoe aanleiding geeft en daarvoor toestemming is verleend door het schoolhoofd. Het verlof kan slechts eenmaal voor ten hoogste tien dagen per schooljaar worden verleend en mag geen betrekking hebben op de eerste twee lesweken van een nieuw schooljaar.

Waarom extra controles?

De gemeente Leeuwarden wil voorkomen dat kinderen, zonder toestemming van het hoofd van de school, buiten de schoolvakanties om door de ouders/verzorgers worden meegenomen op vakantie. De extra controles worden daarom uitgevoerd rond de schoolvakanties. Alle scholen in Leeuwarden hebben dit voorjaar een brief ontvangen waarin aandacht is gevraagd voor de naleving van de Leerplichtwet.

Proces-verbaal en sancties

Bij constatering van luxeverzuim wordt tegen de ouder(s)/verzorger(s) proces-verbaal opgemaakt voor het overtreden van de Leerplichtwet. Het Openbaar Ministerie kan de volgende sancties opleggen:


* bij een eerste overtreding een transactie (geldboete) van ¤ 50,- per kind per verzuimdag, met een maximum van ¤ 500,- per gezin bij een verzuim van twee weken.


* Bij een langer verzuim dan twee weken en bij herhaalde malen van overtreding van de wet, worden ouders of verzorgers gedagvaard voor de kantonrechter. De officier van justitie zal dan boetes eisen die, afhankelijk van het aantal keren dat de wet is overtreden, 50% tot 100% hoger liggen dan de hierboven genoemde transactie- bedragen.


* In ernstige gevallen zal de officier van justitie de rechter vragen een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke hechtenis op te leggen.