Ingezonden persbericht


Rendementen van kantoorgebouwen blijven stijgen in derde kwartaal 2008 Jones Lang LaSalle presenteert Office Yield Clock over het derde kwartaal 2008

Amsterdam, 9 oktober 2008 - Het gewogen gemiddelde toprendement van de Europese kantoorgebouwen groeide met 20 basispunten tot 5,25% volgens Jones Lang LaSalle's meest recente European Office Yield Clock. Dit betekent een verschuiving van 95 basispunten sinds de rendementen hun minimum bereikten in het tweede kwartaal van 2007. Jones Lang LaSalle analyseert voor dit rapport 30 markten. In 22 markten daarvan stegen de rendementen gedurende het derde kwartaal. In de andere acht bleven ze stabiel. Voor de secundaire rendementen zijn de bewegingen groter.

Nigel Roberts, bestuursvoorzitter van EMEA Research bij Jones Lang LaSalle, licht toe: "Er blijft wat betreft prijsverwachtingen een mismatch bestaan tussen kopers en verkopers. De verkopers die niet per se hoeven te verkopen, halen hun vastgoed gewoon van de markt en wachten tot de storm is overgewaaid, terwijl degenen die overwegen om te kopen, onzeker zijn over waardes en vrijwel geen steun krijgen van de huidige kredietmarkten. Dat leidt tot een aanzienlijke daling van het aantal transacties.

In het derde kwartaal van 2008 werd de grootste uitwaartse beweging van 75 basispunten geregistreerd in Dublin, waar de toprendementen nu 5,50% hebben bereikt. Londens West End (5,00%) en de Londense City (6,25%) maakten tevens een uitwaartse verschuiving door van 50 basispunten. De overige 17 markten die te maken hadden met rendementsverschuivingen, registreerden kleinere verschuivingen van 10 tot 35 basispunten. In Stockholm (5,00%) en Boekarest (6,00%) werden uitwaartse bewegingen geregistreerd van respectievelijk 35 en 30 basispunten. In een aantal steden, waaronder Edinburgh (6,25%) en Barcelona (5,50%) en Madrid (5,50%) steeg het rendement met 25 basispunten. In Amsterdam steeg het rendement met 15 basispunten naar (5,40%). De toprendementen in Brussel (5,85%) en Milaan (4,85%) stegen met 10 basispunten. Enkele markten zijn gedurende het kwartaal onveranderd gebleven, waaronder Frankfurt, Hamburg en Parijs. De Centraal- en Oost-Europese markten Moskou (8,00%), Praag (5,75%) en Warschau (5,75%) zijn ook stabiel gebleven.

Eric de Clercq Zubli, Managing Director van Jones Lang LaSalle Nederland, legt uit: "De rendementen moeten verder stijgen om investeerders terug te brengen en de activiteit in alle Europese markten te doen toenemen. We verwachten verdere prijscorrecties te zien, waarbij we de relatieve prijzen tussen de markten tot in 2009 nauwkeurig in de gaten houden. Er is een aantal leningen die tegen het eind van het jaar aan herfinanciering toe zijn en die waarschijnlijk zullen leiden tot een aantal gedwongen verkopen. Er zullen zeker investeerders zijn die willen verkopen om zichzelf te beschermen tegen verdere prijsdalingen. Het resultaat zal een duidelijkere indicatie geven van het prijsniveau op de Europese markt."


- einde bericht -