Tekorten leiden tot concessies aan de bevoegdheid van leraren

09/10/2008 09:00

CAOP

Door krapte op de arbeidsmarkt doet bijna zeventig procent van de scholen voor voortgezet onderwijs bij werving wel eens concessies aan de bevoegdheid van leraren. Ruim twintig procent verlaagt soms eisen aan wenselijke competenties op bijvoorbeeld vakinhoudelijk, didactisch of organisatorisch gebied. In het primair onderwijs liggen de percentages veel lager want daar zijn minder moeilijk vervulbare vacatures. Dit blijkt uit het onderzoek 'Werving van leraren' van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Circa 2140 schoolleiders, managers en personeelsfunctionarissen uit het primair en voortgezet onderwijs deden mee.

SBO-directeur Freddy Weima: 'Op veel scholen in het voortgezet onderwijs staan onbevoegden en onderbevoegden voor de klas. Dat kunnen goede leraren zijn maar op zich is deze situatie onwenselijk. Het is zaak dat scholen en deze leraren zelf ervoor zorgen dat zij, via scholing en opleiding, zo snel mogelijk bevoegd zijn voor de lessen die ze geven.'

Personele krapte, nu en straks

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs en een op de tien basisscholen kampte met vacatures. De scholen verwachten wel snel meer personeel aan te kunnen trekken; daarnaast hebben ze ook te maken met moeilijk vervulbare vacatures. Vooral de scholen in de Randstad en grote steden zoeken nog personeel.

Circa 12 procent van de schoolleiders primair onderwijs en 47 procent van die in het voortgezet onderwijs ervaart problemen met het aantrekken van leraren. Ruim driekwart van het voorgezet onderwijs verwacht de komende jaren grote tekorten in de personeelsvoorziening.

Onderzoek

Het onderzoek vond tussen 27 augustus en 10 september plaats en werd in opdracht van het SBO uitgevoerd door ResearchNed.





http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl