Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Fransen nemen succesvolle Nederlandse aanpak regeldrukvermindering over

8 oktober 2008

In navolging van het Nederlandse initiatief is nu ook Frankrijk officieel van start gegaan met een reductieprogramma rond regeldruk en administratieve lastenvermindering voor burgers en bedrijven. Op uitnodiging van de Franse regering mocht het ministerie van BZK tijdens een drukbezochte conferentie in Parijs tekst en uitleg komen geven over de succesvolle Nederlandse aanpak.

DG Francois Migeon van het Franse Directoraat Generaal Staatsmoderisering (DGME), waaronder regeldruk en administratieve lastenvermindering valt, wil de Nederlandse aanpak adopteren. De Nederlandse werkwijze wordt in Frankrijk als leidend in Europa gezien. Belangrijke elementen worden dan ook integraal overgenomen in het opgestarte programma `Simplification' waarin specifiek Franse accenten worden toegevoegd. Zo zijn er forse slagen te maken op het gebied van basisregistraties en digitalisering.

Eerdere bezoeken aan Frankrijk om de Nederlandse werkwijze te introduceren hebben geleid tot een analyse van knelpunten van burgers en bedrijven. Met de start van het Franse programma `Simplification' zijn de resultaten van de analyse gebruikt om met betrokken organisaties een reeks van reductievoorstellen te bespreken en verder te brengen binnen en buiten de Franse overheid.

De aanwezige Nederlandse ambassade op de conferentie toonde zich verheugd dat de Nederlandse aanpak door de Fransen als leidend voorbeeld wordt gesteld. Met deze ontwikkeling heeft het Nederlandse programma in Frankrijk dan ook een stevige partner gevonden voor gezamenlijk optreden in Europa op het gebied van regeldruk en betere dienstverlening.

Een persconferentie rond het onderwerp door de Franse minister van Financiën staat eind oktober gepland tijdens de 5e internationale kwaliteitsconferentie. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties