Provincie Overijssel


----------
Persbericht 08-114

Zwolle, 9 oktober 2008

Symposium Vitale Bedrijventerreinen Overijssel

Stichting Keurmerk Bedrijventerreinen opgericht

Woensdagmiddag 8 oktober organiseerde de provincie Overijssel een minisymposium over Vitale Bedrijventerreinen in het provinciehuis. Tijdens dit symposium maakte prof. dr. Tejo Spit, hoogleraar planologie, de oprichting van de Stichting Keurmerk Bedrijventerreinen bekend. Deze Stichting zal het Kwaliteitsscoresysteem voor bedrijventerreinen bewaken; een methode die in één oogopslag inzichtelijk maakt wat de huidige en potentiële kwaliteit van een bedrijventerrein is.

Gedeputeerde Carry Abbenhues nam de deelnemers aan het symposium mee naar de toekomst van bedrijventerreinen in Overijssel. De provincie werkt namelijk aan een nieuw beleidsprogramma voor bedrijventerreinen waarin ook de financiering meegenomen wordt. Met een samenhangend pakket aan maatregelen en instrumenten wil de provincie concrete resultaten bereiken op het gebied van herstructurering, beperking van nieuwe aanleg en kwaliteitsbevordering van bedrijventerreinen. Carry Abbenhues: We werken in Overijssel samen met ondernemers en maatschappelijke organisaties aan een vitale samenleving in een mooi landschap. Het beter gebruiken van bestaande en vervallen bedrijventerreinen hoort daar bij. Dat heeft namelijk een positief effect op de economische ontwikkeling.

De directeur van het programma Mooi Nederland van het Ministerie van VROM,

drs. Edward Stigter, lichtte het Rijksbeleid ten aanzien van bedrijventerreinen toe.

Op de Marktplaats werden producten en ervaringen op het gebied van kwaliteitsverbetering van bedrijventerreinen gepresenteerd aan de ruim 120 deelnemers.

Kwaliteitsscoresysteem bedrijventerreinen

De meningen over het in gezamenlijkheid met DHV ontwikkelde Kwaliteitsscoresysteem zijn positief. Betrokken gemeenten zijn erg te spreken over de toepasbaarheid van het systeem. Onlangs is besloten het Kwaliteitsscoresysteem de komende jaren gefaseerd in te voeren in de provincie Overijssel. Daarnaast heeft Minister Cramer van VROM het Overijsselse systeem benoemd tot Pilot voor ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerreinen . De Stichting Keurmerk Bedrijventerreinen zal vanaf dit moment zorgdragen voor:

" een onafhankelijke beoordeling van de terreinen;

" onderhoud van het systeem;

" bewaking kwaliteit uitvoering;

" organiseren van een platform voor kennisontwikkeling;

" het delen van kennis over verbetering, revitalisering en herstructurering

Zie voor meer informatie www.overijssel.nl/bedrijventerreinen

Informatie: Project Vitale Bedrijventerreinen, communicatieadviseur Jorien Bakker, tel. 06 12528224