Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 9 oktober 2008

Introductie 'Het Gouden Oor':
Kindertelefoon breidt hulp aan kinderen verder uit

Met ingang van vandaag heeft De Kindertelefoon de dienstverlening voor kinderen verder uitgebreid met het programma 'Het Gouden Oor'. Kinderen die zich in een bedreigende situatie bevinden en om die reden met De Kindertelefoon contact opnemen worden, na instemming door het kind zelf, via een driegesprek direct doorverbonden met de afdeling spoedeisende hulp van Bureau Jeugdzorg. Daar worden zij door een professionele hulpverlener die het gesprek overneemt, direct geholpen om hun veiligheid te waarborgen.

Alle vijftien Bureaus Jeugdzorg in Nederland zijn afgelopen zomer toegerust om de doorverwijzingen adequaat af te handelen. Verder zijn de 650 vrijwilligers van De Kindertelefoon getraind in de nieuwe werkwijze en is het programma achter de schermen uitgetest. In de praktijk zal actief verwijzen aangeboden worden wanneer er sprake is van kindermishandeling of ernstige emotionele problemen bij het kind / de jongere.

Rafael van Crimpen, landelijk coördinator van De Kindertelefoon: "Met de introductie van 'Het Gouden Oor' zijn we er opnieuw in geslaagd om de hulp aan kinderen in nood verder te optimaliseren. Als tijdens het gesprek met een van onze vrijwilligers blijkt dat er sprake is van ernstige verwaarlozing of mishandeling, zullen wij het kind voorstellen om een professionele hulpverlener bij het gesprek te betrekken. Hierdoor hoeft een kind niet naar een ander nummer te bellen en kan onmiddellijk gerichte hulp worden geholpen. In het verleden werden kinderen naar een huisarts of het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling doorverwezen, maar dit werkte juist drempelverhogend".

Basisscholen
Om de jongeren op 'Het Gouden Oor' attent te maken is onlangs naar alle basisscholen in Nederland een brief met een poster gestuurd. Verder staat op de website www.kindertelefoon.nl een toelichting op deze jongste uitbreiding van de dienstverlening. Eerder dit jaar is de website vernieuwd om in te spelen op het toenemend aantal kinderen dat via chat contact zoekt.

Over De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is 'de' organisatie waar kinderen gratis via 0800-0432 (mobiel 0900-0132, niet gratis) en in alle vertrouwen naartoe kunnen bellen. Ook via chat kunnen zij contact zoeken. Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar bellen dagelijks tussen 14.00 en 20.00 uur met De Kindertelefoon. Met de opkomst van het chatten is het sinds dit voorjaar ook mogelijk om op dezelfde uren via chat over bijvoorbeeld seks, problemen thuis, pesten of emotionele problemen te spreken. Op 23 april 2008 won De Kindertelefoon voor haar chat-functie de Nationale Contact Center Innovation Award. Zie ook www.kindertelefoon.nl.



Ingezonden persbericht