Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Barendrecht wil aandacht voor humanitaire situatie Colombia

BARENDRECHT (donderdag, 9 oktober 2008) ­ Burgemeester Jan van Belzen van Barendrecht heeft namens de gemeenteraad een brief gestuurd naar president Uribe van Colombia om aandacht te vra- gen voor de humanitaire situatie in zijn land. Hij vraagt de president in de brief de verplichtingen op het gebied van mensenrechtenverdragen na te leven en de leden van de vredesgemeenschap van San José de Apartado bescherming te bieden.

Signaalfunctie gemeente
Burgemeester Van Belzen heeft vorig jaar in Barendrecht via Amnesty International mevrouw Gloria Cuartes ontmoet. Zij was burgemeester van de vredesgemeenschap San José de Apartado. Hij vertelt hierover: "We hebben samen uitgebreid gesproken over de situatie in de vredesgemeenschap. Ondanks de internationale steun voor San José de Apartado en ondanks pogingen van de gemeenschap om het geweld te ontlopen en zich onafhankelijk ten opzichte van alle strijdende partijen te verklaren, blijft het geweld hen achtervolgen. De inwoners betalen een hoge tol om neutraal te blijven en willen zich niet binden aan terreurgroepen. Sinds de oprichting van de vredesgemeenschap zijn meer dan 180 inwoners vermoord. De veiligheid en rechten van de leden van de gemeenschap worden tot op de dag van vandaag geschonden. De grootste oorzaak van de mensenrechtenschendingen in San José de Apartado is het feit dat de daders niet bestraft worden en ongehinderd met hun "werk" door kunnen gaan. Ik vind dat we als gemeente een signaalfunctie hebben om deze situatie op diverse niveaus aan te kaarten. En ik hoop van harte dat deze brief een bijdrage levert aan de verbetering van de leefomstandigheden in San José de Apartado."

Vredesgemeenschap
In 1997 is de vredesgemeenschap van San José de Apartado opgericht door onder meer vertegenwoordi- gers van de katholieke kerk en de toenmalige burgemeester van de gemeente San José de Apartado, me- vrouw Gloria Cuartes. De vredesgemeenschap bestaat voornamelijk uit agrariërs die in een door geweld geteisterd gedeelte van Colombia wonen. Al 40 jaar woedt de burgeroorlog hier op zijn scherpst. De guerril- labeweging van de FARC en illegale paramilitaire groepen dwingen de burgers in dit gebied met geweld tot loyaliteit aan hen en brengen de burgers daarmee in een levensgevaarlijke positie. Een normaal bestaan is voor goedwillende burgers vrijwel onmogelijk.
Sinds de oprichting heeft het initiatief van de vredesgemeenschap van San José de Apartado veel internati- onale belangstelling en erkenning gehad. Mevrouw Cuartas heeft onder andere de UNESCO prijs "Mayors for peace" mogen ontvangen. In 2007 heeft de vredesgemeenschap zelf de "Aachener Friedenspries" mo- gen ontvangen en is zij voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de vrede.


Noot voor redacties