Provincie Antwerpen


9 oktober 2008

Paramedisch Instituut wint prijs Kleur Bekennen


----------
Het K.T.A. Paramedisch Instituut Mechelen wint de laureaatsprijs in de 'wedstrijd voor wereldburgers' met hun project rond diversiteit 'Paramundo-het PMI gaat vreemd'.

Via de 'wedstrijd voor wereldburgers' wil Kleur Bekennen scholen in de bloemetjes zetten die een leuk en origineel project rond wereldburgerschap hebben uitgewerkt. Meerbepaald ontvangen de genomineerden een pakket bestaande uit lesmaterialen die een waaier aan mondiale thema's belichten. De prijzen worden overhandigd door het Antwerpse Kleur Bekennen-team. Kleur Bekennen is een gemeenschappelijk programma van de federale Minister van Ontwikkelingssamenwerking, de Belgische Technische Coöperatie, de Vlaamse provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Wereldbugerschap
In onze huidige samenleving staat de globalisering en de uitwisseling tussen culturen meer en meer centraal. Ook scholen en leerkrachten krijgen steeds vaker te maken met deze globale wereld. Daarom wil Kleur Bekennen mondiale vorming en wereldburgerschap in het onderwijs stimuleren en ondersteunen. De focus ligt voor Kleur Bekennen op thema's als Noord-Zuidverhoudingen, duurzame ontwikkeling, mensenrechteneducatie, vredesopvoeding, verdraagzaamheid en interculturaliteit.

In de provincie Antwerpen neemt Kleur Bekennen reeds jaren een belangrijke plaats in binnen het provinciaal beleid ontwikkelingseducatie, naast het Mano Mundo festival en het filmfestival Open Doek.

Tijdens het schooljaar '07-'08 vonden reeds 202 scholen binnen provincie Antwerpen (128 basisscholen en 74 secundaire scholen) de weg naar Kleur Bekennen, waaronder het KTA Paramedisch Instituut.

Winnend project
'Leerlingen sensibiliseren rond de multiculturele samenleving en de groeiende sfeer van onverdraagzaamheid indammen' waren de voornaamste doelstellingen van het 'diversiteits-project' van het Paramedisch Instituut.

Dit resulteerde in een gevarieerd aanbod van educatieve activiteiten zoals multicultureel koken en knutselen en het bezoek aan een Marokkaans jeugdhuis en aan een moskee. Tijdens de taalvakken besteedde men aandacht aan het Arabisch, Italiaans en Spaans, terwijl men gedurende de praktijklessen verzorging 'Indische babymassage' oefende. Ook interviewden de leerlingen autochtone en allochtone bejaarden in de context van de lessen geschiedenis.

Tijdens de slotdag van het project werden op de Grote Markt te Mechelen 400 ballonnen met boodschappen voor verdraagzaamheid opgelaten en vond, in aanwezigheid van de ouders en de buurt, het evenement 'Kunstknutsels' plaats, waarbij multiculturele kunstwerken van leerlingen geveild werden ten voordele van de leerlingenwerking. Het project krijgt een vaste plaats binnen de schoolwerking en zal jaarlijks herhaald worden.

Perscontact:
Liesbeth Andries
Promotor Kleur Bekennen Provincie Antwerpen
Dienst Noord-Zuidbeleid (DNZ)
03 240 56 53
03 240 56 56
liesbeth.andries@admin.provant.be www.provant.be/kleurbekennen
www.kleurbekennen.be