Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 oktober 2008

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het inkoopgedrag van Zorgkantoren inzake ketenzorg dementie


1. Bent U op de hoogte van de Leidraad Ketenzorg Dementie ?{1}


2. Klopt het dat de zorgkantoren deze zomer met de zorgaanbieders en in samenwerking met regionale afdelingen van Alzheimer Nederland zijn begonnen aan de inkoop van dementieketens? Zijn de zorgkantoren gehouden aan de Leidraad of hoe houdt u de zorgkantoren aan de afspraken in de Leidraad?


3. Klopt het dat een groot aantal koploperregio's de inkoop van dementieketens gaat uitstrijken over een aantal jaren en niet begint in 2009 maar in 2010?


4. Welke regio s hebben inmiddels afspraken met het zorgkantoor over de inkoop van dementiezorg? In welke regio s kunnen mensen met dementie vanaf 2009 rekenen op casemanagement? Hoe zien deze afspraken eruit? Zijn deze koploperregio s voldoende gespreid over het land? Zijn er ook (koploper)regio s waar helemaal geen afspraken zijn gemaakt? Hoe voorkomt u dat er straks ongelijkheid tussen regio s ontstaat in AWBZ gefinancierde zorg? Vindt u dat zorgkantoren mogen weigeren om ketenzorg voor dementie inclusief casemanagement te financieren, c.q. in te kopen?


5. Is het de bedoeling dat zorgkantoren een actieve rol vervullen bij ketenzorg dementie ? Kan die rol zal mede via de zorginkoop AWBZ gestalte krijgen?


6. Klopt het dat in het inkoopbeleid van concessiehouder Achmea niet zichtbaar is dat er ketenzorg voor dementie is ingekocht? Wat gaat u doen om achterblijvende regionale zorgkantoren te stimuleren tot voldoende dadendrang?


7. Is het de bedoeling dat de zorgkantoren aan aanbieders voor de door hen geleverde AWBZ-zorg een prijs betalen die gelijk is aan 100% van het tarief als die aanbieders ketenzorg bij dementie leveren? Klopt het dat daardoor vervolgens budget beschikbaar komt voor het leveren van casemanagement?


8. Bent u voornemens een voortgangsrapportage over de inkoop van ketenzorg voor dementie naar de Kamer te sturen? Zo ja, wanneer mag de Kamer deze verwachten?


9. Hoe wilt u dat de zorgkantoren de schotten tussen de AWBZ, WMO en ZvW overbruggen om echte ketenfinanciering mogelijk te maken?

{1} Leidraad Ketenzorg Dementie, juli 2008 (VWS, Zorgverzekeraars Nederland en Alzheimer Nederland)

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Leidraad Ketenzorg Dementie, juli 2008 (VWS, Zorgverzekeraars Nederland en Alzheimer Nederland)