Laaggeletterde/allochtone diabetici gebaat bij visuele voorlichting


Gezondheidsvaardigheden bepalen voorlichtingswijze

WOERDEN, 20081009 -- Zorgverleners kunnen voortaan met behulp van tekeningen en foto's voorlichting geven over diabetes aan allochtone en laaggeletterde patiënten. Het NIGZ heeft in samenwerking met de Nederlandse Diabetes Federatie en met financiële steun van het Innovatiefonds zorgverzekeraars deze nieuwe voorlichtingsmaterialen ontwikkeld. Door toelichting te geven bij de tekeningen en foto's kunnen zorgverleners de patiënten inzicht geven in het verloop en behandeling van deze chronische ziekte en motiveren hun leefstijl aan te passen.

Uit onderzoek blijkt dat diabetes meer voorkomt bij allochtone groepen. De prevalentie is het hoogst onder personen van Hindoestaanse afkomst (37% bij mensen boven 60 jaar). Maar ook bij andere bevolkingsgroepen uit Suriname en bij Turken en Marokkanen komt diabetes drie tot zes keer meer voor dan bij autochtone groepen. Verwacht wordt dat door het ouder worden van de eerste generatie migranten, gekoppeld aan een veran¬derende leefstijl allochtone diabetespatiënten steeds meer een beroep zullen doen op de gezondheidszorg. Dit vraagt om aanpassing van voorlichtingsmethoden en materialen. Bij een chronische ziekte als diabetes, waarbij de patiënt zelf met veel dingen rekening moet houden en waarbij hij iedere dag in de dagelijkse routine de behandeladviezen moet toepassen, is voorlichting een essentieel onderdeel van de behandeling.

Gezondheidsvaardigheden
Mensen beschikken in wisselende mate over gezondheidsvaardigheden, de individuele competenties die nodig zijn om goed met gezondheid en ziekte om te kunnen gaan. Met name allochtonen, mensen met een lage opleiding en ouderen ondervinden problemen in het vinden en gebruiken van informatie. Deze voorlichtingsmap kan dan de communicatie tussen deze patiënten en hun zorgverlener ondersteunen. Aan de hand van tekeningen en foto's krijgt de patiënt inzicht in het verloop en de behandeling van diabetes. Naast uitleg over de ziekte wordt ook veel aandacht besteed aan de leefstijl om daarmee de kans op complicaties te verkleinen.

De map is te gebruiken door artsen, diabetesverpleegkundigen, praktijkondersteuners huisartsen (POH), doktersassistenten, diëtisten, allochtone zorgconsulenten en ervaringsdeskundigen van de Diabetes Vereniging Nederland. In de bijbehorende handleiding worden suggesties gegeven hoe rekening kan worden gehouden met kennis en vaardigheden en met de sociale en culturele achtergrond van een patiënt. De materialen zijn te bestellen via www.nigz.nl/winkel.

Bijeenkomsten
Het NIGZ organiseert vier bijeenkomsten voor zorgverleners om deze nieuwe materialen te presenteren en zorgverleners handvatten te geven in hun zorg aan deze specifieke patiëntengroepen: 31 oktober (Woerden), 6 november (Zwolle), 27 november (Den Bosch) en 9 december (Rotterdam). Meer informatie over de bijeenkomsten is te vinden op www.nigz.nl in het dossier Allochtonen en gezondheid.