Samenwerking maakt microreactortechnologie toegankelijk voor chemie


ENSCHEDE, 20081009 -- Onder de naam Access2Flow hebben de bedrijven Micronit Microfluidics uit Enschede, FutureChemistry uit Nijmegen en Flowid uit Eindhoven een samenwerkingsverband opgericht dat gezamenlijk een nieuwe generatie microreactor-systemen gaat aanbieden. Met deze systemen kunnen chemici op een snelle en veilige manier vloeistofreacties uitvoeren op industriële schaal.

Access2Flow zal voor de fijnchemische en farmaceutische industrie als een zogenaamde `one-stop shop' fungeren en een volledig traject aanbieden om vloeistofreacties uit te voeren in een continu doorstromend systeem. Met de glazen microreactoren van Access2Flow kunnen chemici fijnchemische of farmaceutische verbindingen - ook wel compounds genoemd - produceren. Processen die nu nog in kleine series worden uitgevoerd kunnen met behulp van de technologie worden omgezet in continue processen. Dit levert veel voordelen op, omdat de productie van de compounds op deze wijze veel sneller, efficiënter en veiliger uitgevoerd kan worden. Bovendien maakt de technologie het mogelijk om de microreactoren eenvoudig op te schalen naar monolithische glazen reactorblokken met een reactorvolume van tientallen milliliters en zelfs meer. Hierbij kan simpelweg extra productiecapaciteit worden verkregen door op een slimme manier de reactorblokken te schakelen.

De drie bedrijven zullen elk hun eigen expertise inbrengen, die naadloos op elkaar aansluit. Micronit heeft jaren ervaring met het fabriceren van glazen microreactoren. FutureChemistry heeft ervaring met het testen, optimaliseren en implementeren van chemische processen in deze microreactoren. Daarnaast ontwikkelt en levert zij de apparatuur om de reactoren volledig automatisch te kunnen controleren. Flowid beschikt over procestechnologen met de expertise om microreactor systemen op industriële schaal te implementeren.

Directeur Research & Development van FutureChemistry Pieter Nieuwland legt uit: "Het testen van nieuwe chemische reacties gebeurt nog vaak op een traditionele manier, stap voor stap. Met de technologie van Access2Flow is het een vol-continu proces, dat we met onze software kunnen optimaliseren en vervolgens kunnen vertalen naar veel grotere reactoren. Dergelijke continue processen gaan beter en sneller dan bij de "stap-voor-stap" methoden. De producten en expertise van de bedrijven in dit samenwerkingsverband sluiten hiervoor perfect op elkaar aan. Op deze manier is er voor de chemici aan twee kanten tijdwinst te boeken: zowel in het testen van nieuwe reacties als bij het opschalen naar productievolumes."

Algemeen directeur van Flowid, Jeoffrey van den Berg voegt daar aan toe: "Er zijn de nodige barrières die genomen moeten worden om daadwerkelijk te kunnen profiteren van de voordelen die microreactor-technologie te bieden heeft. We zien dat veel partijen de stap van `batch' naar `continuous flow' productie nog niet hebben gemaakt. Dit kan komen door het gebrek aan ervaring, of wellicht zijn alternatieve productiewijzen eenvoudigweg niet overwogen. Om de stap van `batch naar continu' te vereenvoudigen staat vanaf vandaag een samenwerkingsverband van bedrijven klaar die elkaar perfect aanvullen om organisaties te ondersteunen deze stap te maken."

Micha Mulder, algemeen directeur van Micronit, besluit: "We zijn inmiddels in gesprek met enkele grote chemieconcerns die hebben aangetoond de nodige investeringen te willen doen om hun chemische processen efficiënter, goedkoper en veiliger te kunnen maken. Zij zijn bereid om de stap te maken naar zogenaamde continue flow-chemie. Access2Flow kan deze bedrijven helpen om deze stap te maken en zo hun concurrenten voor te blijven."

Access2Flow is een samenwerkingsverband van de drie Nederlandse bedrijven Flowid, FutureChemistry en Micronit Microfluidics. Samen bieden zij een nieuwe generatie microreactor-systemen aan waarmee chemici op een snelle manier vloeistofreacties kunnen uitvoeren op industriële schaal. www.access2flow.com. Micronit Microfluidics ontwikkelt en fabriceert lab-on-a-chip producten in glas voor de wereldwijde life science en chemische industrie.

Micronit heeft expertise in microfluidics en in-house productiefaciliteiten om dergelijke chips te ontwikkelen en produceren. Micronit is opgericht in 1999 vanuit de Universiteit Twente en heeft momenteel 30 medewerkers. www.micronit.com Flowid ondersteunt bedrijven bij de implementatie van microreactortechnologie. Als een intermediair tussen eindgebruikers, leveranciers en kennisinstellingen met een achtergrond in de process engineering beschikt Flowid over de nodige kennis, mankracht en faciliteiten om de implementatie tot een succes te maken.

Flowid verlaagt de barrières die er zijn om van de voordelen van deze technologie gebruik te maken tot een minimum. Flowid is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en is verbonden aan de onderzoeksgroep Chemische Reactortechnologie van professor Jaap Schouten. www.flowid.nl FutureChemistry ontwikkelt, implementeert en verkoopt microreactor hardware voor het optimaliseren en screenen van chemische reacties en processen. Deze apparatuur is een belangrijke labtool voor elke chemicus. FutureChemistry ontwikkelt haar producten vanuit het perspectief van de klant en heeft de expertise in huis die daarbij aansluit. www.futurechemistry.com





Access2Flow