Ingezonden persbericht

Belastingdruk beïnvloedt keuze vestigingsplaats bij zes op tien mkb-ondernemers

Alphen aan den Rijn, 9 oktober 2008

Inkomstenbelasting (31 procent), vennootschapsbelasting (25 procent) en de sociale verzekeringslasten van werknemers (16 procent). Dat zijn, in deze volgorde, volgens Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf de meest knellende belastingmaatregelen in ons land. Uit het International Business Report (IBR 2008) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton blijkt dat mkb-bedrijven wereldwijd scherp letten op de belastingdruk bij het kiezen van een (nieuwe) vestigingsplaats. Nederlandse ondernemers kiezen dan vooral voor een stabiel belastingklimaat, terwijl een lagere winstbelasting ook hoog scoort.

Focus

Voor zes van de tien Nederlandse mkb-ondernemers beïnvloedt het belastingklimaat de beslissing om zich al dan niet in een land te vestigen. De andere veertig procent laat het belastingregime niet of nauwelijks meetellen in de afwegingen over een nieuwe vestigingsplaats. Nederlandse ondernemers zijn daarmee ten opzichte van de meeste landen in de EU (73 procent gemiddeld) beduidend minder gefocussed op het belastingklimaat. Alleen voor Zweedse (44 procent) en Belgische (55 procent) ondernemers is de belastingdruk nog minder een factor. Wereldwijd ligt dit cijfer op 77 procent. "Ondernemers kijken toch vooral eerst of ze hun business in het potentiële land van vestiging kunnen doen", stelt Jacob Mook, hoofd International Tax Services bij Grant Thornton in Nederland. "Belangrijker dan het belastingklimaat is dan of er een goede infrastructuur ligt, er voldoende goed opgeleide werknemers beschikbaar zijn en er een stabiel politiek en economisch klimaat heerst."

Eenduidigheid

Uit een eerder onderzoek door de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland in samenwerking met Grant Thornton, blijkt overigens dat het investeringsklimaat in Nederland voor Amerikaanse bedrijven niet ongunstig is. Het gezamenlijke rapport uit 2008 toont aan dat 150 Nederlandse en Amerikaanse ondernemingen met een vestiging in Nederland de tarieven voor vennootschapsbelasting in Nederland concurrerend vinden ten opzichte van andere landen. Tegelijkertijd benadrukken veel ondernemers en experts dat Nederland nog veel kan winnen op het gebied van helderheid en eenduidigheid in de belastingwetgeving.

- EINDE PERSBERICHT -