European Union



Brussel, 7 oktober 2008

Commissaris Dimas toont zich verheugd over de goedkeuring van het klimaat- en energiepakket door de commissie Milieu van het Europees Parlement

EU-commissaris voor Milieu Stavros Dimas toonde zich verheugd over het resultaat van de stemming in de commissie Milieu (ENVI) van het Europees Parlement, die vandaag de belangrijkste elementen van het door de Europese Commissie in januari voorgestelde klimaat- en energiepakket heeft goedgekeurd.

"De goedkeuring door de bevoegde commissie van het EP is een nieuwe cruciale stap in het proces dat de Europese Unie de concrete instrumenten moet verschaffen die zij nodig heeft om haar ambitieuze doelstellingen op het stuk van vermindering van broeikasgasemissies en bevordering van hernieuwbare energie te realiseren," aldus Commissaris Dimas. "Deze goedkeuring verhoogt de kans dat het in december tussen het Parlement en de Raad tot een definitief akkoord komt, waarmee de EU naar de VN-klimaatconferentie in Poznan kan gaan."

"Wij waarderen ten zeerste het feit dat het Parlement spoed heeft gezet achter de behandeling van dit belangrijke pakket. Het EP levert daarmee het bewijs van zijn verantwoordelijkheidszin en van de ernst van zijn engagement om het dringende probleem van de klimaatverandering het hoofd te bieden. Van groot belang is dat bij de stemming in de parlementscommissie weliswaar een hele reeks amendementen is aangenomen, maar dat de grote lijnen van onze voorstellen ongewijzigd zijn gebleven."

Commissaris Dimas voegde daar nog het volgende aan toe: "Het klimaat- en energiepakket heeft een voorbeeldfunctie en wordt door onze internationale partners aandachtig gevolgd. Elke stap naar de voltooiing ervan is belangrijk. Ik verwacht van de Europese Raad van volgende week en van de Raad (Milieu) van 20 oktober nieuwe impulsen in deze richting."

Achtergrond

De stemming van vandaag had betrekking op de voorstellen van de Commissie voor een herziene richtlijn inzake de EU-regeling voor de handel in emissierechten (EU-ETS), een lastenverdelingsbeschikking ter vermindering van de broeikasgasuitstoot in niet onder de EU-ETS vallende sectoren en een richtlijn inzake koolstofvastlegging en
-opslag. ENVI is de commissie ten principale voor deze onderdelen van het klimaat- en energiepakket.

Over het voorstel van de Commissie ter vergroting van het aandeel van hernieuwbare energie is vorige maand reeds gestemd in de voor dat aspect ten principale bevoegde commissie van het EP, de commissie Industrie (ITRE).