Ingezonden persbericht


Op zoek naar verhalen van De Kruidhof

In de week van de geschiedenis (11 t/m 19 oktober) worden 'Verhalen van Nederland' verteld. Door het vertellen van verhalen gaat geschiedenis leven. Botanisch museum De Kruidhof in Buitenpost bestaat al bijna tachtig jaar. Met het oog op dit komende jubileum, dat in 2010 gevierd gaat worden, is De Kruidhof op zoek naar verhalen over het verleden van deze bijzondere botanische tuin: verhalen over en van mensen die er hebben gewerkt, over planten die er hebben gegroeid, over het onderzoek dat is gedaan, over de betekenis van de tuin voor de regio enzovoorts.

Soms duiken er foto's op van vroeger, waar een verhaal bij hoort: wie staat er op de foto en waar is hij of zij mee bezig? Wie herkent bijvoorbeeld de vrouw op deze foto's uit 1944? Zij is appels aan het sorteren en maakt een zak, mogelijk met gedroogde kruiden, klaar voor verzending. Waarschijnlijk betreft het een pagina uit het Nieuwsblad voor Noord Oost Friesland.

Van proefbedrijf tot museum
In grote lijnen kan de geschiedenis van De Kruidhof ingedeeld worden in een viertal periodes. Het begin (1929/1930 tot ongeveer 1941) is de periode van het proefbedrijf, waar de teelt van groente en fruit centraal staat. Doel is het vergroten van kennis over teelt en teeltwisseling onder de boerenbevolking uit de omgeving. Omstreeks 1941 wordt overgeschakeld op de teelt van aromatische en geneeskrachtige kruiden. Vanaf die tijd, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog, speelt de Kruidentuin een belangrijke rol in het wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Toen de universiteit in 1969 haar activiteiten naar elders verlegde, belandde De Kruidhof in onrustig vaarwater. Het voortbestaan van de tuin hing af en toe aan een zijden draadje. In 1978 nam de gemeente Achtkarspelen de exploitatie over. Vanaf dat moment wordt de basis gelegd voor het botanisch museum, dat in 2000 officiële erkenning krijgt. Sindsdien maakt De Kruidhof een bloeiende ontwikkeling door tot dé toeristische trekpleister van de gemeente Achtkarspelen met tienduizenden bezoekers per seizoen en grote jaarlijkse evenementen zoals de Natuurmarkt.

Oproep
Inwoners van Buitenpost en omgeving die vroeger iets met De Kruidhof te maken hebben gehad, er gewerkt hebben of iemand gekend hebben die er gewerkt heeft, worden uitgenodigd iets van zich te laten horen. Naast de mondelinge verhalen zijn ook oude krantenknipsels, foto's of boekjes die direct of zijdelings iets met De Kruidhof te maken hebben zeer welkom. Denkt u iets te kunnen bijdragen aan de verhalen van De Kruidhof, belt of schrijft u dan naar De Kruidhof, t.a.v. Hanneke Hoekstra. Botanisch museum De Kruidhof, Schoolstraat 29 B, 9285 NE Buitenpost Telefoon 0511 541253
E-mail: info@dekruidhof.nl


---- --