Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
9 oktober 2008

Recordprijs voor blonde kaviaar

DEN HAAG -
Kredietcrisis of niet, een Nederlander heeft donderdag 9 oktober het laatst beschikbare blikje blonde Beluga kaviaar gekocht voor liefst ¤ 10.000,-. Dat is een recordprijs. ,,Het is het
duurst eetbare product ooit verkocht", zegt kaviaarimporteur Ashkan Mossafaian van House of Caviar and Fine Food.

De eigenaar, die
anoniem wil blijven, zal het blikje van 250 gram met vrienden en een exclusieve Krug-champagne tijdens de feestdagen nuttigen. Mossafaian, een in Iran geboren Nederlander, had op de veiling van wilde kaviaar in Iran twee blikjes van 250 gram op de kop kunnen tikken. ,,De wilde steur is met uitsterven bedreigd en het is waarschijnlijk het laatste jaar dat we deze blonde kaviaar te zien krijgen en kunnen eten", aldus Mossafaian. De prijzen voor blonde Belugakaviaar zijn buitensporig gestegen.
Vorig jaar betaalde
Mossafaian nog ¤ 25.000,- per kilo, dit jaar ¤ 40.000,-. ,,Het is toch bijzonder dat er in het calvinistische Nederland mensen zijn die dit exclusieve product kopen", aldus de kaviaarimporteur. Blonde Belugakaviaar komt van 110 jaar oude steuren uit de Kaspische Zee, heeft een delicate smaak en was vroeger het favorietje hapje van de Sjah van Perzië.

Kweekkaviaar

Sinds wilde kaviaar als Beluga steeds schaarser wordt, is de kweekkaviaar in opkomst in Nederland. Een betaalbaar en in veel gevallen goed alternatief. ,,Bijna elk land is wel bezig met kweekbassins, maar er zijn grote verschillen in kwaliteit", zegt kaviaarimporteur Ashkan Mossafaian. Mossafaian heeft aan de Kaspische Zee in Iran 7 hectare aan kweekbassins. ,,Wij halen het water met een pijplijn van 150 meter uit zee en bootsen op die manier de werkelijkheid na. Deze kaviaar is nauwelijks van wilde te onderscheiden", aldus Mossafaian.

Kaviaar is een uitstekende smaakbegeleider bij vis, schaal en schelpdieren, aardappelen en blini's. Topchefs als Erik van Loo (Parkheuvel) en Sergio Herman (Oud Sluis) werken graag met kweekkaviaar. Van Loo: ,,Bij coquilles is kaviaar een heel subtiele toevoeging. Eigenlijk is kaviaar van oudsher een delicaat zout, een natuurlijk aroma en bedoeld om bijvoorbeeld bouillon helder te maken."

Kaviaarsoorten op een rij:

Perle Caviar

Deze Italiaanse kaviaar komt uit de kweekbassins uit Noord-Italië aan de voet van de Alpen bij Brescia en is het meest veelbelovende alternatief voor de wilde kaviaar omdat het water van de kweekbassins zo zuiver is. Het duurt 12 jaar voordat er kaviaar kan worden 'geoogst'. De smaak is nootachtig en minder zilt dan andere soorten.

Blikje van 30 gram ¤ 59,-.

Asietra Seafarm
Deze steur is in
een nagenoeg identieke omgeving als de Kaspische Steur grootgebracht. De smaak is mild, nootachtig, licht zout en blijft lang op de tong hangen. Blikje van 30 gram
¤ 59,-.

Kaviaar d'Aquitaine
Deze
Asietra-steursoort komt uit de kweekvijvers van de Gironde, bij Bordeaux. Hij heeft een ziltige en romige smaak die lang in de mond blijft hangen. Blikje van
30 gram ¤ 59,-.

Wilde Amerikaanse
Spatelsteur
Spatelsteur
kaviaar komt uit de Amerikaanse Mississippi-rivier en is verre familie van de Kaspische steursoorten en door zijn korrelige structuur en lichtgrijze kleur vergelijkbaar met de Iraanse Sevruga. De smaak is ziltig en heeft de kenmerkende zilte smaak die kaviaar typeert.
Blikje van 50 gram
¤ 59,-.

Hoe eet men
kaviaar?

Wip met de achterkant van een benen (geen metaal gebruiken want dat neemt de smaak weg) lepeltje het blikje open. Schep met het lepeltje de kaviaar uit het blikje en leg het op de muis van uw hand. Laat het een paar seconden rusten zodat het de temperatuur van uw lichaam aanneemt en slurp het dan op. Serveren met een glaasje ijskoude wodka, maar beter nog een glas rijpe champagne omdat deze de smaak van kaviaar meer in ere laat.

House of
Caviar
House of Caviar and
Fine food heeft shops in de Bijenkort en levert aan de tophoreca gastronomische producten als kaviaar, schotse handgesneden wilde zalm, verse truffels, Jamon Iberico en NIEUW is het gepekelde Wagyubeef van superslager Piet van den Berg. ,,Ik wil alleen producten verkopen die een intense beleving hebben. Producten waar je stil van wordt," zegt Mossafaian.