Persbericht

IBM introduceert nieuwe dimensiebeheersoftware voor zakelijke gebruikers

IBM Cognos 8 Business Viewpoint biedt zakelijke gebruikers één plek om bedrijfsdimensies te maken, onderhouden, beheren en delen, voor een consistente weergave van de bedrijfsprestaties

Amsterdam, 9 oktober 2008 - Cognos, een IBM-organisatie (NYSE: IBM) en wereldwijd leider in Business Intelligence en Performance Management, introduceert nieuwe software voor het gezamenlijk vormgeven van bedrijfsmodellen. Hiermee kunnen zakelijke gebruikers bedrijfsperspectieven creëren, onderhouden, beheren en delen en snel strategische informatie organiseren voor een betere besluitvorming en beter Performance Management.

IBM Cognos 8 Business Viewpoint is een nieuwe Performance Management-oplossing, die inspeelt op de uitdagingen van toenemende globalisatie, brancheconsolidatie en databeheer waarmee bedrijven van vandaag zich geconfronteerd zien. Deze moderne organisaties hebben behoefte aan een intuïtief, werkstroomgeoriënteerd bedrijfsproces. Dit proces moet financieel analisten, lijn- en productmanagers of makers van datamodellen in staat stellen hun eigen weergave van belangrijke informatie te structureren en de verschillende autorisatieniveaus ondersteunen die nodig zijn om de bedrijfsprestaties door de hele organisatie heen te sturen. Deze functionaliteit is van cruciaal belang, of de organisatie nu een effectieve manier aan het bepalen is om de relaties tussen werkmaatschappijen te standaardiseren, of product- en klantdimensies en hun oprolstructuren aan het beheren is.

IBM Cognos 8 Business Viewpoint biedt zakelijke gebruikers uitgebreide functionaliteit voor dimensiebeheer. Deze functionaliteit helpt hen verzamelingen van bedrijfshiërarchieën en -dimensies te beheren. Daarmee kunnen ze tot nieuwe inzichten komen, eenvoudig alle data bereiken en snel systemen en mensen afstemmen op de laatste financiële en operationele stand van zaken. Operationele managers willen bijvoorbeeld misschien dat hun verkoophiërarchieën de laatste reorganisaties weerspiegelen. Terwijl financieel analisten hun kostencentra op één lijn willen brengen, zodat ze zicht hebben op zowel de geplande als de actuele weergaves.

Het product is complementair aan oplossingen voor databeheer, zoals IBM InfoSphere MDM Server, die hoofddatadomeinen zoals klanten en producten in alle operationele en transactiesystemen van een bedrijf synchroniseren. IBM Cognos 8 Business Viewpoint is speciaal ontwikkeld voor Performance Management. De software maakt het zakelijke gebruikers mogelijk de voortdurend veranderende dimensies die het meest belangrijk zijn voor hun rol in het bedrijf te beheren en zo tot een consistent, gezamenlijk gezichtspunt te komen wat betreft resultaten, operationele activiteiten en strategie. Deze dimensies zouden kunnen worden verbonden met huidige of toekomstige weergaves van rapporten, plannen of prognoses voor bedrijfsdomeinen zoals kostencentra, kanalen of financiële activa, dwars door het bedrijf heen.

"Met IBM Cognos 8 Business Viewpoint is het eenvoudig om je voor te stellen hoe onze productmanagers bedrijfsdimensies zouden kunnen wijzigen door hun weergave van productlijnen aan te passen en te zien hoe hun veranderingen andere delen van het bedrijf beïnvloeden", zegt Paul Epp, Cognos Applications Manager, Graymont. "Zonder de onderliggende data te verstoren of de IT-afdeling lastig te vallen, zouden onze zakelijke gebruikers door simpelweg slepen en klikken kunnen aangeven hoe het mogelijk is productlijnen samen te voegen. Daarna kunnen ze een werkproces aanmaken, dat garandeert dat de juiste eigenaar op de hoogte wordt gebracht van de voorgestelde veranderingen en de kans krijgt om de aanbevelingen goed te keuren."

IBM Cognos 8 Business Viewpoint is gebaseerd op het bedrijfsbrede IBM Cognos 8-platform. Zijn moderne SOA-architectuur maakt een open benadering van datatoegang mogelijk. Hierdoor zijn architecten in staat optimaal gebruik te maken van bestaande standaarden en oplossingen voor Business Process Management. Veranderingen aan dimensies kunnen worden gevolgd via IBM Cognos 8 Planning en IBM Cognos 8 Business Intelligence, zodat bedrijfsanalisten en systeembeheerders de voorgestelde veranderingen kunnen valideren en hoofddimensies beschikbaar kunnen maken voor rapportage, analyse, Enterprise Planning en dashboards in het hele Performance Management-systeem.

Met het oog op governance en data-integriteit slaat IBM Cognos 8 Business Viewpoint dimensies centraal op, voor een gemeenschappelijke weergave in de hele organisatie. De software vervangt bovendien handmatige acties door recenseerbare, geautomatiseerde en controleerbare processen. Databeheerders of bedrijfsanalisten kunnen zo voldoen aan organisatorische en externe standaarden voor governance. Een gedocumenteerd controlespoor biedt met één klik toegang tot de hele toeleveringsketen van data. Terwijl beveiligingsfuncties zorgen voor adequaat versiebeheer en managementoverzicht op veranderingen en goedkeuringen en zo de systeemintegriteit waarborgen. Het werkproces ondersteunt ook samenwerking en goedkeuringen van verschillende sets van gebruikers.

"IBM Cognos 8 Business Viewpoint verlicht mijn zorgen als IT-manager, doordat ik weet dat geselecteerde gebruikers toegang hebben tot bepaalde dimensies in overeenstemming met onze beveiligings- en beheerprocedures", zegt Susan Dean, Director, Business Intelligence van MedAssets. "We kunnen onze zakelijke gebruikers vol vertrouwen en veilig een meer diepgaande samenwerking en snellere analyse en aanpassing bieden, op ons bestaande, betrouwbare Performance Management-platform. Daarbij is het niet meer nodig om voor dagelijkse aanpassingen aan de bedrijfsweergaves beslag te leggen op IT-middelen."

"IBM Cognos 8 Business Viewpoint brengt de business op één lijn. Ze kunnen eigenaar zijn van dimensies en hiermee werken op hun eigen voorwaarden", zegt Leah MacMillan, Vice-president, Product Marketing, Cognos, an IBM Company. "Deze nieuwe toevoeging aan ons portfolio stelt domeinexperts in staat op bedrijfssnelheid te werken en ondersteunt een dynamischer proces voor besluitvorming op verschillende bedrijfsgebieden - of het nu gaat om een financieel analist die veranderingen voorstelt aan het werkproces van het rekeningenstelsel of een productmanager die consumentenproducten onderbrengt in verschillende bedrijfsgroepen en analyseert wat de impact daarvan is."

IBM Cognos 8 Business Viewpoint is een uitbreiding van de Performance Management-functionaliteit van het vorige week aangekondigde IBM Cognos 8 v4. De oplossing is een belangrijk onderdeel van IBM's Information Agenda, een nieuwe aanpak die bestaat uit branchespecifieke software en consultancydiensten die klanten helpen information on demand strategisch toe te passen in hun hele organisatie.

Beschikbaarheid
IBM Cognos 8 Business Viewpoint zal beschikbaar zijn in het vierde kwartaal van 2008.