Persbericht

Nieuwe IBM Cognos BI-software biedt zakelijke gebruikers gepersonaliseerd beeld van strategische informatie

Nieuw Cognos 8 Go! Dashboard, locatieafhankelijke informatie voor mobiele werkers en nieuwe BI-zoekfunctionaliteit zorgen zowel op kantoor als onderweg voor betrokken medewerkers die naar behoefte beschikken over relevante gegevens

Amsterdam, 9 oktober 2008 - Cognos, een IBM-organisatie (NYSE: IBM) en wereldwijd leider in Business Intelligence en Performance Management, introduceert belangrijke nieuwe functionaliteit voor zijn IBM Cognos 8 Go!-softwareportfolio. De nieuwe functionaliteit vormt een uitbreiding op IBM Cognos 8 BI v4. Zakelijke gebruikers kunnen hiermee gepersonaliseerde weergaves van prestatie-informatie maken, benaderen en interactief gebruiken. Dit als basis voor snelle, goed geïnformeerde beslissingen die de bedrijfsprestaties verbeteren.

Een recent onderzoek van TDWI stelde vast dat het percentage actieve gebruikers in organisaties dat minstens eenmaal per week met een BI-applicatie werkt, is toegenomen van 18% in 2005 tot 24% in 2008. De ondervraagden noemden veel factoren die het BI-gebruik versnellen, zoals het leveren van data via een dashboard (46%), rapportinteractiviteit en zelfservice (44%)*.

Om nog verder in te spelen op deze behoeftes, biedt Cognos gebruikers meer flexibele, consumentgeoriënteerde manieren om voeling te houden met het bedrijf. Ze krijgen gepersonaliseerde toegang tot betrouwbare informatie, via bekende interfaces van bijvoorbeeld een dashboard, mobiel toestel, webbrowser, spreadsheet, tekstverwerker of presentatiesoftware.

Cognos introduceert nu nieuwe dashboardfunctionaliteit, genaamd IBM Cognos 8 Go! Dashboard. Het gaat om locatiegevoelige functionaliteit voor IBM Cognos 8 Go! Mobile en nieuwe, doelgerichte zoekfunctionaliteit voor gestructureerde en ongestructureerde data binnen IBM Cognos 8 Go! Search. Deze functionaliteit biedt de IT-afdeling de mogelijkheid om hun Performance Management-structuur veilig uit te breiden. Ze kunnen zo meer gebruikers in staat stellen snel de informatie te vinden die ze nodig hebben om betere beslissingen te nemen, bij te dragen aan informatie waar anderen afhankelijk van zijn en actie te ondernemen om de prestaties beter te sturen.

IBM Cognos 8 Go! Dashboard biedt op dynamische wijze uitgebreide, flashgebaseerde grafische mogelijkheden. Zakelijke gebruikers en managers kunnen hiermee snel gepersonaliseerde dashboards maken, die een beeld geven van betrouwbare, consistente prestatie-informatie afkomstig uit IBM Cognos 8 BI of andere bedrijfsbronnen. Externe elementen zoals RSS-feeds of relevante delen van voorgebouwde rapporten, scorecards of meetgegevens kunnen ook direct in het dashboard worden ingevoegd om zakelijke gebruikers een compleet beeld te geven van de informatie die voor hen het belangrijkst is.

"We vertrouwen op het panoramabeeld dat onze dashboards en scorecards van de bedrijfsinformatie bieden, om de operationele efficiëntie op belangrijke gebieden te verbeteren", zegt Mark Lack, Manager, Planning and Financial Analysis, Mueller Inc. "De nieuwe interactieve viewer van IBM Cognos 8 Go! Dashboard is geweldig. Zakelijke gebruikers kunnen hiermee snel handige grafische informatie verplaatsen, hersorteren en herarrangeren, binnen de lijnen van het bestaande IT-beleid en de bestaande IT-infrastructuur. Het resultaat is een op maat gemaakte, beheersbare weergave van de bedrijfsinformatie, op basis van betrouwbare BI-content. De IT-afdeling hoeft geen kostbare tijd te besteden aan het bouwen van dashboardweergaves voor ieder denkbaar bedrijfsscenario."

De vernieuwde functionaliteit van IBM Cognos 8 Go! Mobile stelt mobiele zakelijke gebruikers en managers in staat om dezelfde rapporten waarmee ze aan hun bureau werken ook via hun mobiele apparatuur te bekijken en gebruiken. Zo kunnen ze efficiënt beslissingen nemen, waar ze zich ook bevinden. In tegenstelling tot concurrerende producten, biedt de oplossing nieuwe, locatiegebaseerde BI-functionaliteit. Deze maakt aan de hand van de GPS-informatie van het BlackBerry-, Symbian- of Windows Mobile-toestel van de gebruiker rapporten die zich automatisch aanpassen aan zijn locatie.

De software ondersteunt ook alle soorten bedrijfsrapporten, zoals:
* ad-hocrapporten op basis van prompts, die door de gebruiker rechtstreeks op zijn mobiele toestel kunnen worden gedraaid;
* geplande rapporten, die op basis van een planning aan het toestel worden geleverd;
* 'bursted' rapporten, die handig zijn bij grootschalige productierapportage zoals webfacturering. Met 'bursting' worden grote rapporten eenmaal uitgevoerd en dan verdeeld in segmenten voor een efficiënte verdeling aan de ontvangers. In het hele proces worden de data maar eenmaal gelezen. Dit zorg voor netwerk- en procesefficiëntie;
* 'cascading' prompts, die een rapportprompt dynamisch verbinden met een andere prompt met gerelateerde informatie zoals landen, gebieden en steden.

Cognos 8 Go! Search brengt BI en Search dichter bij elkaar Uit recente onderzoeken van IBM onder CEO's en CIO's blijkt dat ongestructureerde bedrijfsinformatie zoals gebruikersbestanden, commentaar van klanten, medische beelden, webcontent en rich-media content met 63% groeit. De explosieve groei van dit soort bedrijfsinformatie heeft de functiecategorieën BI en Search dichter bij elkaar gebracht. Dit heeft geleid tot een vraag naar nieuwe BI-zoekfunctionaliteit, die snel en eenvoudig toegang biedt tot zowel gerangschikte als relevante BI-informatie en ongestructureerde informatie.

Met de vernieuwde IBM Cognos 8 Go! Search v4 kan iedere zakelijke gebruiker de beslissingsfunctionaliteit van IBM Cognos 8 BI uitbreiden. Dit door het veilig benaderen en dynamisch creëren van BI-content met behulp van eenvoudige zoekcriteria op basis van trefwoorden. De software werkt met populaire toepassingen voor enterprise search zoals IBM OmniFind Enterprise Edition, Google, Yahoo en Autonomy. Gebruikers zijn hiermee in staat gestructureerde, betrouwbare BI-content en ongestructureerde data zoals Word-documenten en PDF's binnen dezelfde weergave te bekijken, via een vertrouwde interface.

Gebruikers kunnen alle volledig geïndexeerde metadata doorzoeken, evenals titels en beschrijvingen in een rapport. De zoekondersteuning bij het maken en doorzoeken van rapporten biedt hen de mogelijkheid om queries te verfijnen of datakubussen te analyseren op basis van zoektermen. Dit versnelt de toegang tot de meest relevante bedrijfsinformatie ongeacht overeenkomsten in rapportnamen, helpt zakelijke gebruikers snel queries te verfijnen en ontlast de IT-afdeling van de taak om veelgebruikte rapporten steeds opnieuw te maken. IT houdt zo meer tijd over voor strategische bedrijfsinitiatieven.

De software is volledig geïntegreerd binnen het webgebaseerde beheer en de beveiligingsparameters die door de IT-beheerders voor IBM Cognos 8 BI zijn gedefinieerd. Deze integratie biedt een gecentraliseerde, efficiënte aanpak van beheer en beveiliging en biedt een effectieve oplossing voor twee problemen van overbelaste IT-afdelingen. Zij willen zakelijke gebruikers meer autonomie bieden, maar hebben behoefte aan centraal beheer en de garantie dat het toegangsbeleid van het bedrijf in tact blijft.

"Deze verbeteringen van ons Go!-portfolio zorgen voor bedrijfsgedreven prestatie-informatie, waarmee organisaties op ieder gebied in staat zijn de informatie die voor hen het belangrijkst is strategisch te beheren", zegt Leah MacMillan, Vice-president, Product Marketing, Cognos, an IBM Company. "Zowel vanuit het bedrijf als vanuit IT gezien is er meer autonomie, of medewerkers nu op kantoor of onderweg bezig zijn met doorzoeken, volgen of analyseren van bedrijfsresultaten om de meest recente of geografisch relevante informatie te vinden."

De IBM Cognos 8 Go!-softwareportfolio is een belangrijk onderdeel van IBM's Information Agenda, een nieuwe aanpak die bestaat uit branchespecifieke software en consultancydiensten die klanten helpen informatie strategisch toe te passen in hun hele organisatie.

Beschikbaarheid
IBM Cognos 8 Go! Dashboard, IBM Cognos 8 Go! Mobile v4 en IBM Cognos 8 Go! Search v4 zullen beschikbaar zijn in het vierde kwartaal van 2008, direct van Cognos of via zijn wereldwijde partnernetwerk.


*TDWI Best-Practices Report, 'Pervasive Business Intelligence: Techniques and Technologies to Deploy BI on an Enterprise Scale, 'door Wayne Eckerson, derde kwartaal 2008.