Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-

Amsterdam kiest voor GBA-systeem van centric

Amsterdam, donderdag 9 oktober 2008 - De Dienst Persoons- en Geo-informatie (DPG) van de gemeente Amsterdam heeft voor de vervanging van haar GBA-systeem gekozen voor Key2Burgerzaken, het systeem voor persoonsinformatievoorziening van Centric. Naast Key2Burgerzaken gaat de gemeente Amsterdam ook aan de slag met de module CRIB, het Centraal Registratie en InlichtingenBureau voor rampen en crisis. Gisteren hebben de heer Rienk Hoff, directeur van DPG en Karim Henkens, directeur Centric IT Solutions, hun handtekening onder de samenwerking gezet.



Het keuzetraject voor een nieuw burgerzakenpakket is verlopen via een Europese aanbesteding. De gemeente schreef deze aanbesteding uit omdat het huidige GBS-systeem waar Amsterdam al sinds 1991 mee werkt, technisch verouderd is. Hierdoor is het onderhoud duur en ontbreekt de noodzakelijke flexibiliteit die nodig is om klaar te zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Het nieuwe systeem zal makkelijker in het gebruik zijn en levert op termijn een verbetering in de efficiency op. Deze kwaliteiten kwamen ook duidelijk naar voren tijdens de demonstratie die Centric heeft verzorgd als onderdeel van de aanbesteding.

Met het systeem voor burgerzaken worden de persoonsgegevens van de inwoners van Amsterdam beheerd. Het systeem is daarmee de aorta van vele gemeentelijke processen. Key2Burgerzaken van Centric voldoet aan alle wet- en regelgeving voor onder meer de GBA, Burgerlijke Stand, reisdocumenten, rijbewijzen, verklaring omtrent gedrag en verkiezingen. Bovendien sluit Key2Burgerzaken perfect aan op de gemeentelijke beleidsuitgangspunten over het vastleggen, bijhouden en verstrekken van persoonsgegevens.

Voor de implementatie van Key2Burgerzaken wordt één jaar uitgetrokken. De verwachting is dat de gemeente Amsterdam per 1 november 2009 met het nieuwe pakket gaat werken. Dit project wordt in goede samenwerking met de veertien stadsdelen voorbereid en uitgevoerd.

De keuze van Amsterdam voor Key2Burgerzaken betekent dat de vijf grootste Nederlandse gemeenten voor het beheren van hun persoonsgegevens vertrouwen op Centric. Ook in ramp- en crisissituaties vertrouwen deze gemeenten allen op CRIB van Centric. Inmiddels werken meer dan tweehonderd gemeenten met het systeem van Centric voor het beheren van de gegevens van negen miljoen inwoners.