Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht
Zeist, 9 oktober 2008

WNF: 'Akkoord beschermt soorten en gaat klimaatverandering tegen'

Historische overeenkomst moet bos op Sumatra redden

De Sumatraanse autoriteiten slaat de handen ineen om samen het tropische regenwoud op het Indonesische eiland te redden. Het is voor het eerst dat een eilandbrede coalitie is gevormd om één meest bedreigde bossen op aarde te behouden. De historische samenwerking wordt vandaag bekend gemaakt door de Indonesische overheid en het Wereld Natuur Fonds (WNF) op het IUCN World Conservation Congres in Barcelona.

Sumatra is de enige plek op aarde waar bedreigde diersoorten zoals de tijger, olifant, orang-oetan en neushoorn nog samen voorkomen. Het tropische oerwoud is één van de gebieden waar de grootste diversiteit aan plant- en diersoorten ter wereld voorkomt. Daarnaast vormen de bossen een enorm reservoir van broeikasgassen. Eerder dit jaar maakte het WNF bekend dat bij de ontbossing in slechts één van de Sumatraanse provincies jaarlijks meer CO' vrijkomt dan Nederland per jaar uitstoot.

De overeenkomst is gesloten tussen de gouverneurs van alle tien provincies op Sumatra en de Indonesische ministeries van Bosbouw, Milieu, Binnenlandse Zaken en Openbare Werken. Afgesproken is dat alle provincies grensoverschrijdend met elkaar gaan samenwerken om te voorkomen dat kwetsbaar regenwoud verder wordt aangetast. De toekomstige ontwikkeling van het eiland zal niet meer alleen worden gebaseerd op economische motieven, maar ook op het tegengaan van verdere aantasting van de natuur, of zelfs op herstel van tropisch bos.

De afspraken zijn:


* Landschapsontwikkeling mag waardevolle natuurgebieden niet aantasten


* Waar waardevolle natuurgebieden al zijn aangetast, worden deze hersteld


* Waardevolle natuurgebieden worden beschermd om de soortenrijkdom te behouden en klimaatverandering tegen te gaan.

Johan van de Gronden, directeur van het WNF, is blij met de samenwerkingsovereenkomst: ,,Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan om deze intentieverklaring om te zetten in concrete natuurbeschermingsresultaten. Het WNF zal de Indonesische overheid daar zeker bij helpen. Dit is een eerste, maar cruciale stap voor bescherming van de bijzonder soortenrijkdom van Sumatra en het tegengaan van klimaatverandering.''

Op Sumatra werd tussen 1985 en 2007 ruim12 miljoen hectare bos gekapt. Het gebied, dat drie keer groter is dan Nederland, was ongeveer de helft van het tropische bos op het Indonesische eiland. Met het verdwijnen van het bos, nam het aantal tijgers in 25 jaar af met 70 procent tot 192 dieren. Het aantal olifanten daalde met 84 procent tot 210 exemplaren. Vooral de papier- en palmolieindustrie zijn verantwoordelijk voor deze massale houtkap.