Ingezonden persbericht


donderdag 9 oktober 2008

Elsevier-onderzoek: masterstudenten blijven massaal aan eigen universiteit

Amsterdam, 9 oktober 2008 - In het jaarlijkse onderzoek 'De beste studies' van Elsevier Thema en ResearchNed zijn voor het eerst de universitaire masteropleidingen beoordeeld: studenten blijken zeer tevreden èn honkvast

Het bachelor-masterstelsel is nu compleet ingevoerd. Daarom vroeg Elsevier Thema in het jaarlijkse onderzoek 'De beste studies' ruim 3.500 masterstudenten voor het eerst hun eigen opleiding en het nieuwe onderwijsstelsel te beoordelen. Elsevier Thema Studeren ligt deze week in de winkel.

Masterstudenten zijn over het algemeen zeer tevreden over de opleidingen. Ze beoordeelden hun opleiding onder meer op de inhoud van het onderwijs, de samenstelling van het programma, de kwaliteit van de docenten en de voorbereiding op de latere beroepspraktijk. Over het laatste zijn de masterstudenten het minst tevreden.

Docenten krijgen bijna overal hoge cijfers van de studenten. Vooral de docenten aan de opleidingen gedrag en maatschappij aan de Universiteit Maastricht, en de opleidingen taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen scoren goed. Docenten van de masteropleiding tandheelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam krijgen juist lage cijfers.

Ondanks de mogelijkheid om een master te volgen aan een andere instelling in binnen- of buitenland, besloot 86 procent van de studenten een master te volgen aan de universiteit waaraan ze ook hun bacheloropleiding deden. Het belangrijkste keuzemotief is de inhoud van de opleiding. Een van de doelstellingen van het bachelor-masterstelsel was de studenten te stimuleren om na hun bachelor naar een andere universiteit te gaan, in binnen- of buitenland. Daar komt dus vooralsnog weinig van terecht.

Bachelors aan universiteiten en hogescholen
Zoals elk jaar ondervroegen Elsevier Thema en bureau ResearchNed uit Nijmegen in het onderzoek 'De beste studies' de bachelor-studenten van de meest gekozen opleidingen, aan universiteiten en hogescholen. De Radboud Universiteit Nijmegen wint bij de universiteiten, daar geven studenten bij acht opleidingen de hoogste cijfers, en ook Leiden doet het goed met vijf winnaars.

Behalve studenten beoordelen ook hoogleraren en universitair hoofddocenten de opleidingen op hun vakgebied in de jaarlijkse Elsevier Faculty Rating. Net als vorig jaar wijzen zowel studenten als hoogleraren de Erasmus Universiteit Rotterdam als winnaar aan bij bedrijfswetenschappen. Tilburg wint bij Nederlands Recht, Leiden bij Farmaceutische Wetenschappen en wijsbegeerte in Groningen.

De beste hogescholen
Bij de hogescholen is de Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch winnaar. Vooral de studenten personeel & arbeid geven hoge cijfers. Ook de Haagse Hogeschool en drie Christelijke hbo-instellingen eindigen hoog in de ranglijst. Het laagste cijfer wordt gegeven door studenten technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland.

NOOT VOOR DE REDACTIE: