Nieuwe besparingsbron ontdekt


Oplossingstechniek genomineerd voor Energie Innovatie Prijs

ENSCHEDE, 20081006 -- In Nederland wordt een belangrijk warmtelek over het hoofd gezien, hoewel dit lek door veel mensen wordt gevoeld. De ruimte waarin een combiketel met voorraadvat staat, is vaak onnodig warm en soms zelfs hinderlijk warm. Tonzon heeft ontdekt dat hieraan op een simpele wijze een einde kan worden gemaakt. Met een speciale warmte-isolatietechniek wordt de warmte veel beter in het voorraadvat gehouden waarmee bovendien energie wordt bespaard. Deze techniek is genomineerd voor de Energie Innovatie Prijs, die op donderdag 9 oktober tijdens de beurs Energie 2008 in 's-Hertogenbosch zal worden uitgereikt door Minister Maria van der Hoeven in het Energietheater.

De oplossing voor het vergeten warmtelek bestaat uit een soort reddingsdeken dat op een speciale manier om het buffervat wordt aangebracht. Deze isolatietechniek werd enkele weken geleden ook genomineerd voor de DUBO Award 2008. In Nederland staan miljoenen combiketels en buffervaten volstrekt onnodig energie te verspillen, wat vooral in de zomer vaak nog hinderlijk is. Dat zelfde geldt ook bij veel bedrijven en instellingen.
Om op zo kort mogelijke termijn ervaringen en besparingscijfers te krijgen worden eerdere klanten, die nog ergens wat restmateriaal Tonzon isolatie hebben liggen, uitgenodigd dit te gebruiken om hun bestaande combiketel (of bij stadsverwarming het buffervat) hiermee te isoleren. Het restmateriaal kan voor dit doel worden gebruikt omdat het pas bij temperaturen boven 260 graden gaat smelten. Tonzon en haar licentienemers zullen vanaf nu het (overigens weinige) afval dat bij de productie of assemblage ontstaat gratis beschikbaar gaan stellen voor allerlei experimenten. Tot nu wordt dit bedrijfsafval op een veilige manier verbrand en omgezet in elektriciteit. Nu is hiervoor een nog beter doel gevonden. Er zal een speciale pagina worden ingericht, waar de verschillende energie besparende projecten met restmateriaal zullen worden gepubliceerd. Mensen kunnen hier tips geven en ideeën opdoen.

De uitleg over de werking van deze unieke warmte-isolatievorm, de ontdekking van dit vergeten warmtelek en de oplossing zal worden gepresenteerd op dinsdag 7 oktober om 16.30 uur en op woensdag 8 oktober om 16.00 uur in het Energietheater op de vakbeurs Energie 2008 te 's-Hertogenbosch. Deze presentatie duurt circa 25 minuten. Mensen die een van deze presentaties willen bijwonen, kunnen zich aanmelden via www.tonzon.nl.

Meer informatie:
TONZON Standnummer
TONZON bv T 053-4332391
Ton Willemsen M 06-53174462
Nuttige links:
Infraroodfoto voor: tinyurl.com/4ol4me
Infraroodfoto na: tinyurl.com/4uaw76
directe registratie voor toegang tot de beurs Energie2008: tinyurl.com/3gf2z3
Info over Dubo Award: tinyurl.com/54yx78