Ingezonden persbericht


Betuwse galerie organiseert masterclass wild schilderen

OPHEUSDEN - Liefhebbers van "wildlife art" krijgen in het najaar van 2008 de kans om zelf met penseel en kwast aan de slag te gaan! Kunstgalerie Oog voor Natuur organiseert op vier donderdagen in oktober en november namelijk een masterclass "wild tekenen en schilderen". Léon R. van der Linden, die in 1990 zijn professionele carrière als natuurschilder startte, treedt op als docent. De masterclass is bedoeld voor mensen die nog nooit geschilderd hebben én voor hen die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen. Iedere cursist wordt individueel begeleid, aangepast aan zijn of haar niveau en belangstelling. In een ongedwongen en plezierige sfeer komen 'struikelblokken' als diepte en perspectief, compositie, kleurgebruik, diverse teken- en schildertechnieken en materialen aan de orde. Het weergeven van vacht, veren en vegetatie krijgt eveneens speciale aandacht.

De masterclass wordt gehouden op 9, 23 en 30 oktober en 6 november in de galerie te Opheusden en duurt van 9.30 tot 16.30 uur. Het aantal deelnemers per dag is minimaal 7 en maximaal 15. De prijs is E 65 per dag, inclusief koffie, thee met wat lekkers en een Betuwse lunch. Belangstellenden moeten zich vóór 15 september 2008 aanmelden via 0488-442366 of info@oogvoornatuur.com. De eerste 30 aanmelders ontvangen een exclusief aandenken. Meer informatie: www.oogvoornatuur.com.

Kunstgalerie Oog voor Natuur, gevestigd in Opheusden, richt zich uitsluitend op ''wildlife art'', een kunstvorm gebaseerd op het thema ''in het wild levende dieren''. Dat maakt deze galerie uniek in Nederland.

De Betuwse galerie markeerde in het najaar van 2007 haar eerste lustrum met de tentoonstelling "Oog voor Natuur", met werk van veertig schilders en beeldhouwers.

Op 4 oktober 2008 (Werelddierendag) staat de opening van de expositie "Oog voor Gedrag" op de kalender, waarbij tot 27 december schilderijen en sculpturen van 67 kunstenaars te bezichtigen zijn, geïnspireerd op diergedrag. "Dit wordt onze eerste tentoonstelling, waarbij kunstenaars zich aan de hand van een van te voren vastgesteld thema laten inspireren", zegt galerie-eigenaar Willem H. Smith. "Voor zover wij kunnen nagaan is deze aanpak op het gebied van "wildlife art" nooit eerder vertoond. Ieder najaar willen we het publiek onder de noemer "Oog voor .." met een dergelijke expositie verrassen."

Léon R. van der Linden (1953, Utrecht) start in 1990 zijn professionele carrière als natuurschilder. Als autodidact legt hij "wildlife" in gouache, acryl- en olieverf vast. Niet alleen met passie, maar ook zeer nauwgezet, waarbij zijn biologiestudie aan de Rijksuniversiteit Utrecht goed van pas komt. Na enkele decennia bezig te zijn geweest met het schilderen van de Europese en Noord-Amerikaanse natuur verschuift zijn interesse gaandeweg naar diersoorten die voor een Nederlander niet zo voor de hand liggen. Zo begint hij in 2006 met het weergeven van neushoornvogels, afkomstig uit Azië en Afrika. Daarna raakt de kunstenaar uit Amerongen in de ban van paradijsvogels, mysterieuze wezens uit Nieuw-Guinea. De schilderstijl van Van der Linden is realistisch, maar hij schildert geen foto's na. "Bij fotografie zit je altijd vast aan het moment, als schilder bepaal je alles zelf. Hoe een dier zit of vliegt en in welke omgeving. Ik schilder hoofdzakelijk vanuit mijn fantasie. Soms haal ik er wel foto's bij om speciale details zo realistisch mogelijk te schilderen." Voordat hij met een schilderij begint is volgens hem het grootste deel van het werk al gedaan. Het beeld moet in mijn hoofd al klaar zijn. Dat voorwerk vergt zo ongeveer 90 procent van het hele schilderij. Ik loop soms wel jarenlang met een paar ideeën, maar ik doe er niets mee. Het plaatje is nog niet af. De compositie is duidelijk, maar de invulling nog niet. Een schilderij is als wijn. Je moet het laten rijpen." Toonaangevende musea en galerieën in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Japan, Canada en de VS exposeerden zijn werk, waaronder het Amerikaanse Leigh Yawkey Woodson Art Museum, vooral bekend vanwege de internationale vogelkunsttentoonstelling "Birds in Art".

Margriet Smith
Lindelaan 2a
4043 MB Opheusden
0488-442366