Ingezonden persbericht


Congres "Tijd voor Taal!" over het taalniveau van de leerling Voorkom mismatch met uw leerlingen.

Het taalniveau van de leerling is een hot item, en dan vooral de aansluiting tussen het taalniveau van deze leerling en het taalniveau van het lesmateriaal. Op 9 oktober 2008 vindt van 8.45 tot 16.00 uur het congres Tijd voor Taal! plaats in het Valk Hotel te Houten. Tijdens dit congres volgen deelnemers vele workshops en krijgen zij beter inzicht in hoe het eigen taalniveau aangepast kan worden aan het taalniveau van de leerlingen. Een praktische dag met een concreet resultaat!

Mismatch in taalniveau
In ons onderwijs geldt Nederlands als het voertuig waarmee docenten hun vakinhoud naar hun leerlingen transporteren. Naar blijkt, haperen deze voertuigen nog wel eens of staan zelfs stil! We lopen er vaak tegenaan, de mismatch in taalniveau. De vraag rijst: sluit het taalniveau van uw les wel aan op het taalniveau van uw leerlingen?

Miscommunicatie en voortijdig uitval
Steeds vaker blijkt dat het taalniveau van lesinhoud en leermiddelen niet aansluit bij het taalniveau van de leerling. Leerlingen begrijpen de docent en de boeken vaak onvoldoende. Dat levert miscommunicatie op, onbegrip en zelfs voortijdig uitval. Jammer natuurlijk en niet nodig. Met een beetje aanpassing houden we deze leerlingen binnenboord en verlaten ze gewoon mét diploma de opleiding.

Praktische dag
Tijdens dit congres worden de deelnemers zelf aan het werk gezet! Interessante sprekers bieden vele workshops aan. Naast sprekers van het ministerie van OC&W, Inspectie van Onderwijs en de MBO raad, worden workshops verzorgd door Bureau ICE en BureauTaal. De deelnemer leert meer over het CEF-model en hoe het eigen lesmateriaal te toetsen. Natuurlijk komt ook het laatste nieuws van de beleidsmakers zelf over taal en taalbeleid langs. Aan het einde van de dag hebben de deelnemers beter inzicht in het eigen taalniveau en hoe dit aan te passen aan het taalniveau van de leerling.

Voor wie
Vooral vakdocenten hebben baat bij de inhoud van dit congres, van vakdocent Motorvoertuigentechniek tot vakdocent Nederlands. Maar ook voor beleidsmakers is dit congres interessant. Kortom, alle docenten en medewerkers in de beroeps- en volwasseneneducatie zijn van harte welkom.

Meer weten, of wilt u zich aanmelden? Zie www.profielconferenties.nl.

Tot ziens bij Tijd voor Taal!



Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht