Nederlandse Spoorwegen

22 september 2008

De file als natuurverschijnsel

Film File van Michiel van Erp moet aanzetten tot gedragsverandering Première van de film File in aanloop naar de Filevrije dag. Berusting staat oplossingen voor Fileleed in de weg. Nederland Bereikbaar opent discussie over de overbelaste spits.

Aan de vooravond van de Filevrije dag op 9 oktober is vandaag in het auditorium van Rabobank Nederland de film `File' van Michiel van Erp in première gegaan. Deze film is gemaakt in opdracht van Nederland Bereikbaar, een samenwerkingsverband van ANWB, NS en Rabobank. `File' houdt de kijker een spiegel voor en laat zien dat we de file lijken te accepteren als een natuurverschijnsel. Hierbij rijst de vraag of de filerijder berust in zijn lot of dat hij wel degelijk de urgentie voelt dat het anders moet. Nederland Bereikbaar wil laten zien dat het ook anders kan.

`File' geeft een beeld van de impact van files op het leven van mensen. Michiel van Erp volgt een aantal mensen dat de file als noodgedwongen onderdeel van hun dag incalculeren. "Filerijders kunnen voor hun gevoel geen andere keuze maken", aldus Van Erp:"Ze lijken de situatie te nemen zoals die is." Michiel hoopt dat de kijker na afloop denkt: "Wat een zinloze bezigheid". Nederland Bereikbaar speelt hier op in en wil de filerijder aansporen de regie weer in handen te nemen. Dan zijn de oplossingen binnen handbereik.

Na de film was er een reflectie door Gerard Tertoolen gedragsdeskundige op het gebied van mobiliteit. Hij legt de verbinding tussen de film `File' en de stap naar concrete alternatieven/gedragsverandering. De reflectie heeft als doel het inzicht te geven dat de filerijder zelf de sleutel is tot het oplossen van de files door andere keuzes te maken.

Tot slot gaf minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat middels een videoboodschap zijn visie op het initiatief:"Het platform Nederland Bereikbaar toont aan dat het mobiliteitsvraagstuk van ons allemaal is. Vanuit de politiek betekent dit sneller besluiten over infrastructuur en investeren in het openbaar vervoer. Werkgevers en ­nemers worden op hun beurt gestimuleerd om onderling na te denken over

hun rol in het mobiliteitsvraagstuk. Nederland Bereikbaar laat met de file vrije dag zien dat die bereidheid er nu werkelijkheid is."

Michiel van Erp (1963) is regisseur en maakte diverse documentaires voor onder andere de VPRO, NPS en VARA. Voor de VARA maakte hij de reeks Lang Leve... die in binnen- en buitenland bekroond werd. Daarnaast maakte hij ook 'Pretpark Nederland', een documentaire over de vermaakindustrie in Nederland.
Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting Nederland Bereikbaar: Markus van Tol, namens ANWB: 088-2696288
Kees Nanninga, namens Rabobank: 030-2161740
Nienke Spanauf, namens NS: 030-2353040

Over Nederland Bereikbaar: Nederland bereikbaar heeft als doel om bij de `vraagzijde' bewustwording over onze verplaatsingspatronen te creëren en nieuwe gedragspatronen ten aanzien van de mobiliteit te stimuleren, vooral in de spits. Nederland Bereikbaar gelooft dat werkgevers en individuele reizigers een sleutelrol spelen in de oplossing van actuele vraagstukken rondom de bereikbaarheidsproblematiek. Om deze doelstelling te bereiken voert Nederland Bereikbaar campagne en organiseert zij allerlei activiteiten ter ondersteuning hiervan. De Nationale Filevrije dag is onderdeel van deze campagne. Met dit initiatief wil Nederland Bereikbaar aantonen dat wanneer slechts 10% van de filerijders in de spits ander gedrag vertoont, het fileleed aanzienlijk minder zal zijn. Al meer dan 100 organisaties doen met hun medewerkers actief mee aan Nederland Bereikbaar. Kijk voor meer informatie op nederlandbereikbaar.nl