Nederlandse Spoorwegen

7 oktober 2008

Filevrije dag: NS zet treinen in!

Op 9 oktober verzorgt NS in de spits extra treinen en vergaderplekken.

"h 26 extra treinen op het traject Ede-Wageningen- Amsterdam Zuid "h Vergaderservice op station Veenendaal de Klomp
"h Extra Hotspot verbindingen op Utrecht Centraal en Ede-Wageningen "h Gratis ontbijt voor vroege vogels op Amsterdam Zuid

Aanstaande donderdag organiseert Nederland Bereikbaar, een initiatief van ANWB, NS en Rabobank, de filevrije dag. Nederland Bereikbaar wil mensen laten zien dat je de keuze hebt om niet in de file te staan. Je besluit bijvoorbeeld om buiten de spits te reizen, thuis te werken of kiest voor het openbaar vervoer. Deze dag is het aan de werkgevers en de werknemers om anders met bereikbaarheid om te gaan. NS zet op het traject Ede-Wageningen - Amsterdam Zuid extra treinen in. Ook kan men die dag gebruik maken van diverse faciliteiten op het station: er is een vergaderservice op Veenendaal de Klomp, op Driebergen-Zeist kan men voordelig gebruik maken van een OVfiets, op Utrecht Centraal en Ede-Wageningen zijn er werkplekken met hotspot verbindingen, en tenslotte is er voor de vroege vogels die voor 7 uur vanaf Amsterdam Zuid en Bijlmer Arena vertrekken, een gratis ontbijt te verkrijgen.
In de week van de filevrije dag heeft NS langs de A2 en de A12 twee grote slakken geplaatst, om de automobilist er op te attenderen dat de trein een sneller alternatief kan zijn, zeker als je stapvoets rijdt of stil staat op de snelweg.
Nederland Bereikbaar heeft als doel om bij de 'vraagzijde' bewustwording over onze verplaatsingspatronen te creëren en nieuwe gedragspatronen ten aanzien van de mobiliteit te stimuleren, vooral in de spits. Nederland Bereikbaar gelooft dat werkgevers en individuele reizigers een sleutelrol spelen in de oplossing van actuele vraagstukken rondom de bereikbaarheidsproblematiek. Om deze doelstelling te bereiken voert Nederland Bereikbaar campagne en organiseert zij allerlei activiteiten ter ondersteuning hiervan. De Nationale Filevrije dag is onderdeel van deze campagne. Met dit initiatief wil Nederland Bereikbaar laten zien dat wanneer slechts 10% van de filerijders in de spits ander gedrag vertoont, het fileleed aanzienlijk minder zal zijn. Al meer dan 100 organisaties doen met hun medewerkers actief mee aan de filevrije dag. Kijk voor meer informatie op nederlandbereikbaar.nl

Neem contact op met Nienke Spanauf, telefoon 030-2357070, E-mail persvoorlichting@ns.nl, Corporate Communicatie, Persvoorlichting, Postbus 2025, 3500 HA Utrecht.

NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 379 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.

NS Reizigers verzorgt het vervoeren van de reizigers en de informatie en service op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken worden om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.
NS deelt het spoorwegnet - het drukst bereden van Europa - met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.