Gemeenten voeren organisatiedoorlichting zelf uit


HELMOND, 20081009 -- Gemeente Helmond presenteerde op een goed bezochte strategiebijeenkomst vandaag een nieuwe doorlichtingsmethode voor gemeenten. De bijeenkomst werd bijgewoond door circa zestig gemeentesecretarissen uit Zuid- en Midden-Nederland. De doorlichtingsmethodiek bestaat uit een systematische analyse van de bestuurlijke en organisatorische processen. Het geeft vervolgens inzicht in welke inhoudelijke problemen moeten worden aangepakt. Het doorlichten van een ambtelijke organisatie is een typisch managementvraagstuk dat de moderne ambtenaar prima zelf kan doen.

Gemeente Helmond heeft de afgelopen periode haar eigen doorlichtingsmethodiek ontwikkeld en daarmee twee doorlichtingen uitgevoerd. De gemeente blijkt op basis van de eerste resultaten uitstekend in staat om haar eigen organisatie door te lichten. Externe adviseurs worden alleen ingezet om de doorlichtingsmethodiek (eenmalig) op te zetten en medewerkers te trainen in het doorlichten. De resultaten van de doorlichtingen leidden tot een gefundeerde probleemanalyse en gefocuste adviesvraag.

Tijdens de strategiebijeenkomst deed de gemeente ten overstaan van circa zestig gemeentesecretarissen verslag van haar ervaringen. Aan bod kwamen de aard van de samenwerking met strategisch adviesbureau Thaesis, de onderzoeksportaal, de ervaringen en de resultaten.

Helmond is enthousiast over het instrument en de resultaten. Gezien de grote belangstelling komt er een tweede bijeenkomst, voor de overige gemeenten.