Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Open Dagen op FOM-Instituut Rijnhuizen

19 oktober 2008 vanaf 12.00 uur

Op zondag 19 oktober opent het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen weer zijn deuren voor het publiek in het kader van Oktober Kennismaand. Vanaf 12:00 uur kunnen bezoekers de grootste laser van Nederland bezoeken, alles leren over de technologie om microchips te maken en ontdekken hoe onderzoekers kernfusie in sterren proberen na te bootsen. Nieuw is een spectaculaire lezing met demonstraties waarin de eigenschappen van lasers wordt uitgelegd.

Voor kinderen is er een speurtocht door de labs, waarbij ze een echt onderzoekersdiploma kunnen verdienen. Mensen kunnen op de Human Levitator zweven op het magneetveld: dezelfde technologie die gebruikt wordt voor het internationale fusie-experiment ITER en voor het in aanbouw zijnde Magnum-experiment op Rijnhuizen. Zoals ieder jaar is ook het 17e-eeuwse landhuis Rijnhuizen open voor het publiek. Ook zijn er rondleidingen door de fraaie tuin.

Voorafgaand aan de algemene open dag worden op donderdag 9 oktober meer dan 200 studenten rondgeleid op de Studenten Open Dag.