Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

Persbericht

Genomineerden Prijs voor de Jonge Kunstkritiek bekend

De Appel, het Fonds BKVB en Witte de With zijn zeer verheugd de genomineerden van de eerste Prijs voor de Jonge Kunstkritiek bekend te kunnen maken. De prijs is dit jaar, op initiatief van voornoemde instellingen, in het leven geroepen om een impuls te geven aan een jonge generatie kunstcritici en essayisten en te investeren in een hoogwaardig kunstdiscours. Vanaf 14 mei tot 30 juni konden jonge schrijvers (tot 35 jaar) artikelen inzenden in de categorieën Essay en Recensie. Op 9 oktober aanstaande worden de winnaars beloond met een geldprijs van respectievelijk ¬12.500,- en ¬7.500,-.

Op 24 september kwam de jury bijeen om uit de 72 inzendingen, waarvan 32 in de categorie Essay en 40 in de categorie Recensie, een definitieve selectie te maken. De jury, bestaande uit Maria Barnas (schrijver, beeldend kunstenaar), Bernard Dewulf (journalist en kunstcriticus voor De Morgen), Edo Dijksterhuis (journalist en kunstcriticus voor het Financieele Dagblad), Barbara Visser (beeldend kunstenaar), Camiel van Winkel (publicist, lector kunstacademie Den Bosch) en onder voorzitterschap van Oscar van den Boogaard (schrijver), heeft de inzendingen anoniem beoordeeld en is gekomen tot een beknopte shortlist met twee kandidaten in beide categorieën, met een verrassende dubbele nominatie voor Christophe van Gerrewey.

Nominaties - categorie Essay
Christophe van Gerrewey (1982)
Bart Groenendaal (1975)

Nominaties - categorie Recensie
Christophe van Gerrewey (1982)
Moosje Goossens(1980)

Op 9 oktober worden onder deze genomineerden de winnaars aangewezen.
De prijsuitreiking vindt om 18:00 uur plaats in de Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam. De zaal is geopend vanaf 17:30 uur. De uitreiking is openbaar, het publiek wordt geadviseerd op tijd aanwezig te zijn in verband met beperkte zitplaatsen.

Programma onder presentatie van Ann Demeester (de Appel).
Introductie door Lex ter Braak (Fonds BKVB) en Nicolaus Schafhausen (Witte de With).
Met een gesproken column door Hans den Hartog Jager (NRC Handelsblad) en een interview met de winnaars door Anna Luyten (Knack).

De Appel http://www.deappel.nl/
het Fonds BKVB http://fondsbkvb.nl/
Witte de With http://www.wdw.nl/