Ingezonden persbericht

ARGENTA

"De positie van Argenta in de huidige financiële markt"

De financiële markten zijn op dit moment hevig in beweging. Dagelijks verschijnen in de pers berichten over de situatie en positie van banken en verzekeraars.

Naar aanleiding van deze situatie hecht Argenta Spaarbank NV er dan ook waarde aan om u als cliënt van onze bank verder te informeren over de positie van Argenta.

Argenta Spaarbank NV is al meer dan 50 jaar een onafhankelijke bank met 100% familiaal aandeelhouderschap. Argenta is dus niet beursgenoteerd, en is dus ook niet overgeleverd aan de grillen en speculaties op de beurs.

Zowel in België als in Nederland heeft Argenta een ijzersterke kredietportefeuille, waarbij altijd alleen kredieten zijn verstrekt aan zeer kredietwaardige particuliere cliënten.

Voorts heeft Argenta niet belegd in hypotheken aan minder kredietwaardige kredietnemers (zgn. sub-prime leningen) en houden wij geen aandelenportefeuille aan. Verder heeft Argenta geen vorderingen op de Amerikaanse organisaties Lehman Brothers of AIG, waardoor de impact hiervan nihil is.

Bovendien financiert de bank zich nagenoeg uitsluitend middels spaardeposito's van 1,2 miljoen particuliere Belgische en Nederlandse cliënten en is daardoor niet afhankelijk van de snel stijgende prijs van het geld op de internationale geld- en kapitaalmarkten.

Vanaf 2004 is Argenta Nederland actief in Nederland met het aanbieden van spaar- en betaalrekeningen. Sinds de start heeft Argenta in Nederland met een consistent rentebeleid een grote groei doorgemaakt. In Nederland hebben inmiddels 85.000 mensen een spaar- en/of bankrekening bij Argenta en is het spaarsaldo meer dan ¤ 1,6 miljard. Argenta werkt hierbij inmiddels samen met meer dan 2200 professionele intermediairs.

Door een beslissing van de Belgische regering op 7 oktober jl. zijn ook de spaartegoeden die Nederlandse klanten bij Argenta Spaarbank NV aanhouden gegarandeerd tot 100.000 EUR.

Argenta Spaarbank NV opereert in Nederland via een Bijkantoor. Sinds mei 2008 vielen de spaartegoeden van Nederlandse klanten deels onder de Belgische en deels onder de Nederlandse depositogarantieregeling. Met de beslissingen van de Belgische en Nederlandse regering om de bescherming te verhogen tot 100.000 EUR komt deze regeling te vervallen en vallen alle tegoeden onder de Belgische regeling.

Tot slot kunnen wij u nog het volgende melden inzake de halfjaarcijfers van de groep Argenta. Het balanstotaal bedraagt nu ¤ 30,1 miljard: een groei met 2,86%. De nettowinst komt uit op ¤ 39,7 miljoen.

Argenta Spaarbank NV, Bijkantoor Nederland ­ Nieuwe Boschstraat 51, 4811 CV Breda
tel : 076/520.53.73, fax : 076/515.69.93, email : distributie@argenta.nl
Kvk. Nr. 34193645 ­ WFTnr. 12000720

Mededeling Argenta Spaarbank NV

Betreft : internetbankieren bij Argenta Spaarbank NV

Argenta heeft vastgesteld dat sommige klanten sinds woensdagochtend 8 oktober jl. hinder ondervinden bij het raadplegen van het actuele saldo op de rekeningen.
Sinds woensdagmiddag laat is het voor sommige klanten ook moeilijk om in te loggen via het Argenta Internetbankieren.
Deze problemen zijn het gevolg van een sterk oplopend aantal bezoeken van de Argenta e-Banking site sinds woensdagochtend. Vermoedelijk is de oorzaak hiervan te vinden in de snel opeenvolgende en verwarrende berichtgeving omtrent de uitbreiding van de Nederlandse en Belgische depositogarantiestelsels, de problemen bij sommige concurrenten in de Nederlandse markt en de wederom zwarte dag op de internationale geld- en kapitaalmarkten.
Met dit bericht wil Argenta benadrukken dat alle transacties uitgevoerd zijn. Evenwel kunnen sommige klanten mogelijk nog niet het meest recente saldo op de rekeningen zien. Argenta onderstreept dat het om vertraging in de verwerking gaat en dat alle klanten die tegoeden wensen over te boeken dit zonder enige beperking kunnen doen. Bijgevoegd een e-mail bericht dat alle Argenta klanten ontvangen.