Rouvoet: geen verbreding elektronisch kinddossier

Donderdag 9 oktober 2008, nummer 48

Rouvoet: geen verbreding elektronisch kinddossier

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil geen breder elektronisch kinddossier, waarbij partijen in de jeugdketen digitaal informatie uitwisselen. Dat schrijft Rouvoet in een brief aan de Tweede Kamer.

Rouvoet komt tot zijn oordeel op basis van een onderzoek onder hulpverleners die met jeugd werken. De minister liet deze zogenoemde haalbaarheidsstudie verrichten op verzoek van de Tweede Kamer.

Rouvoet uitte vorig jaar al zijn twijfels over het toegankelijk maken van het elektronisch kinddossier van de jeugdgezondheidszorg voor professionals uit andere sectoren. Dat zou namelijk betekenen dat medewerkers van bijvoorbeeld jeugdzorg, politie en justitie toegang zouden krijgen over gegevens uit dit medisch dossier van de jeugdgezondheidszorg. 'De studie bevestigt de twijfels die ik er al bij had. De professionals hebben er ook geen behoefte aan', aldus Rouvoet. 'Zij geven aan dat zij er in de eerste plaats behoefte aan hebben om te weten welke andere professionals nog meer betrokken zijn bij een jongere om de hulpverlening af te kunnen stemmen. En dit willen professionals graag mondeling doen, zodat zij de situatie persoonlijk nader kunnen toelichten aan de andere professional. Gebeurt die informatie-uitwisseling digitaal, dan kan de informatie verkeerd worden geïnterpreteerd.'

In de brief kondigt Rouvoet aan de wensen van de professionals te willen onderzoeken. Bijvoorbeeld de wens om zicht te krijgen op de hulpverleners van een jeugdige. Door in de Verwijsindex alle hulpverleners te vermelden die betrokken zijn bij een bepaald kind en gezin, kan hulp eerder op gang komen dan wanneer alleen wordt gereageerd na het signaleren van een risico. Rouvoet wil bekijken of deze zogenaamde ketenregistratie aan de Verwijsindex is toe te voegen.

De ondervraagde instanties en professionals die zich met jongeren bezighouden willen ook graag dat met de Verwijsindex Risicojongeren de gezinssituatie wordt verstrekt. Momenteel omvat de Verwijsindex slechts gegevens van hulpverleners die bij dezelfde risicojongere betrokken zijn. Het verstrekken van de gezinssituatie kan volgens hulpverleners leiden tot een betere inschatting van de situatie waarin kinderen zich bevinden. Daarmee krijgt de Verwijsindex als signaleringsinstrument extra waarde.

-o-o-o-

Noot voor redacties (