Bont voor Dieren
--- PERSBERICHT ---

MEERDERHEID TWEEDE KAMER WENST NERTSENFOKVERBOD

Amsterdam/Den Haag, 9 oktober 2008 - Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over een verbod op het fokken van nertsen. Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) hadden hiertoe een initiatiefwet ingediend. Behalve SP en PvdA zelf, toonden ook GroenLinks, D66, Partij voor de Vrijheid, Partij voor de Dieren en ChristenUnie zich voorstander van een verbod.

Ernst Cramer, Kamerlid voor de ChristenUnie gaf aan dat de nerts niet een dier is dat je in gevangenschap kunt houden. Een verbod is daarom op zijn plaats, aldus Cramer.

Een meerderheid toonde zich voorstander van een aanvullende financiële regeling voor de nertsenfokkers. Het wetsvoorstel zoals het nu voorligt, voorziet in een overgangstermijn van tien jaar voor de sector. Dit vonden met name Partij voor de Vrijheid en ChristenUnie onvoldoende. Partij voor de Vrijheid heeft bij monde van Dion Graus, landbouwwoordvoerder van de fractie, echter aangegeven zich krachtig in te zetten voor een regeling waarin alle voorstanders van een verbod zich kunnen vinden.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Bont voor Dieren is verheugd dat de Tweede Kamer zich in grote meerderheid zo positief over een verbod heeft uitgelaten en bont een verwerpelijk product vindt. Ook zijn wij blij met de bereidheid van Dion Graus (PVV) om zich in te zetten voor een financiële regeling die voor alle partijen aanvaardbaar is.'

De Kamer heeft minister Verburg verzocht om op korte termijn verschillende afbouwscenario's door te laten rekenen door het LandbouwEconomisch Instituut (LEI) waarin onder andere rekening wordt gehouden met een langere afbouwtermijn.

---